Članak

BH. DIJASPORA

U Velikoj Britaniji prigodnim programom obilježen Dan bijelih traka

(Patria) - Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su počeli 31. maja 1992. godine na području općine Prijedor. Tog dana, nasilno postavljena vlast i njen Krizni štab izdali su naredbu svim nesrbima da na svojim kućama pokažu bijele plahte, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, morali nositi bijele trake na rukama na javnim mjestima. To je bio uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

Program je počeo intoniranjem himne domovine Bosne i Hercegovine. Prisutnima su se obratili Denis Hatić, predsjednik BHCA Coventry i Anes Cerić, izvršni direktor BH UK Network. Podsjetili su na značaj ovog obilježavanja kako se ne bi zaboravile nevino stradale žrtve tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dr. Cerić je također govorio o važnosti nedavno usvojene usvojene rezolucije o genocidu u Srebrenici. Iskoristio je priliku da se zahvali Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za kosponzorisanje rezolucije i kontinuiranu podršku našoj domovini.

Zatim je uslijedila prezentacija bh. učenika dopunske škole Coventry. Na veoma emotivan način podsjetili su na 102 ubijene djece.

"Ovom prilikom želimo da se zahvalimo učiteljima, učenicima i roditeljima na radu i trudu koji su uložili da školski dio programa bude ono što smo Ii očekivali, odličan", navode.

U nastavku je prikazan dokumentarni film o zvjerstvima kojima su bili izloženi zarobljenici u logorima u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju. Sebiha Forić pročitala je poemu “Hava Majka Prijedorčanka”, a Lejla Medić je pročitala tragičnu priču o Kozaračkom policajcu, Emiru Karabašiću.

Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Desetine hiljada ljudi prošlo je kroz koncentracione logore, poput Omarske, Trnopolja i Keraterma, koji su bili podvrgnuti masovnim pogubljenjima, zločinima silovanja, raznim vrstama torture, kao i zločinima protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

#BiH #Danbijelihtraka #Prijedor #VelikaBritanija