Članak

RUSKA AGRESIJA

Njemačka obećala Ukrajini vojnu pomoć od 540 miliona dolara

(Patria) - Njemački ministar odbrane obećao je u četvrtak Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrijednosti
od 500 miliona eura, rekao je portparol ministarstva za AFP.

Paket dolazi dok se Kijev bori sa ofanzivom širokih razmjera na sjeveroistoku Ukrajine, a nakon što su ukrajinske snage upozorile ranije ove godine da im očajnički nedostaje zaliha. Boris Pistorius je najavio pomoć tokom nenajavljene posjete Odesi na jugu Ukrajine, gdje se sastao sa svojim kolegom Rustemom Umerovom, dodao je portparol.

Paket uključuje „artiljeriju, protivvazdušnu odbranu i bespilotne letjelice“, dodao je.

Izvještaji njemačkih medija sugerišu da je Pistorius odobrio veliki broj projektila srednjeg dometa, dronova za izviđanje i borbu u Crnom moru, kao i rezervne dijelove.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022., Njemačka je postala drugi najveći dobavljač vojne pomoći Kijevu iza Sjedinjenih Američkih Država. Berlin je isporučio širok spektar naoružanja od artiljerije do oklopnih borbenih vozila.

Međutim, kancelar Olaf Scholz je posljednjih mjeseci naišao na kritike zbog odbijanja da odobri isporuku raketa Taurus dugog dometa, a Njemačka je izjavila da strahuje da bi se rakete mogle koristiti za pogađanje ciljeva unutar Rusije.

Debata je eskalirala oko toga da li Kijevu treba dozvoliti da koristi oružje koje su slali sa Zapada za napad unutar Rusije. Ukrajina je vršila pritisak na saveznike, na čelu sa SAD-om, da joj dozvole da koristi oružje većeg dometa koje isporučuje za gađanje ciljeva na ruskom tlu.

#Njemačka #oružje #Ukrajina #Svijet