Članak

ODLUKA PARLAMENTA

Španija obustavila progon katalonskih separatista

Amnestijom se obustavljaju sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o nezavisnosti.

(Patria) - Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji je godinama u egzilu u Belgiji, pozdravio je jučerašnje usvajanje zakona u španskom parlamentu o amnestiji za separatiste umiješane u pokušaj otcjepljenja Katalonije 2017. godine.

Amnestijom se obustavljaju sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizovali zabranjeni referendum o nezavisnosti, prenosi Hina.

- Danas je bio historijski dan u dugoj, postojećoj i neriješenoj borbi između Katalonije i španske države - rekao je Puigdemont u svečanom govoru u Waterloou, nedaleko od Brisela, gdje se sklonio 2017. kako bi izbjegao sudski progon španskog pravosuđa koji ovim zakonom prestaje.

Španska lijeva vlada, predvođena premijerom Pedrom Sanchezom, još prije šest mjeseci najavila je zakon kojim bi moglo biti obuhvaćeno oko 370 Katalonaca, ali ga je pravno i u parlamentu osporavala desnica, zbog čega je tek sada došao na konačno glasanje.

Zakon o amnestiji u španskom parlamentu jučer je usvojen sa 177 glasova za i 172 protiv.

Sanchez je ranije rekao da će taj zakon dovesti do pomirenja i suživota u autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.

Stranke desnice u Madridu su u nedjelju organizovale protest na kojem se prema njihovoj procjeni okupilo 80.000 demonstranata, a prema procjeni Sanchezove vlade 20.000. Narodna stranka desnog centra i desni Vox optužili su Sancheza za "izdaju".

Katalonska zagovornica nezavisnosti Miriam Nogueras je tokom parlamentarne rasprave rekla da je "danas dobijena bitka u stoljećima dugom sukobu između katalonske i španske nacije".

Katalonija je posljednjih 14 godina imala vladu koja je zagovarala otcjepljenje od Španije.

#Amnestija #CarlesPuigdemont #Demonstranti #Katalonija #Otcjepljenje #Parlament #Pomirenje #Referendum #Španija #Vlada #Svijet