Članak

NEPOVOLJNA GEOPOLITIČKA KLIMA

Muhasilović: Dodik danas nije u stanju izvesti razilaženje sa BiH

Vlada manjeg bh. entiteta imenovala je danas radnu grupu od osam članova čiji je zadatak da sačini Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju Rs sa FBiH.

(Patria) - Vlada manjeg bh. entiteta imenovala je danas radnu grupu od osam članova čiji je zadatak da sačini Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju Rs sa FBiH.

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo (IUS) Jahja Muhasilović kaže kako od ove komisije ne treba očekivati previše.

- Oni u Rs stalno formiraju te nekakve komisije, sjetimo se da su to radili i u prošlosti. Naravno, ne bih da umanjim opasnost u tom pogledu, ali ni od ove ne treba očekivati previše - rekao je Muhasilović tokom gostovanja u emisiji BHT1 Uživo.

Naglašava da je pitanje koje će se neminovno postaviti čelniku Rs i SNSD-a Miloradu Dodiku, a na kraju krajeva i on ga sam sebi postavlja svaki dan - smije li on stvarno nešto takvo uraditi?

- Mislim da Dodik i ta politika koju on vodi trenutno nisu u stanju da izvedu razilaženje sa Bosnom i Hercegovinom, jer je i sam jednom rekao da trenutno geopolitička klima u svijetu za to nije povoljna.

Dodik će raditi sve u iščekivanju te povoljne geopolitičke klime, a ona se eventualno može djelomično desiti ukoliko Rusija ostvari svoje vojne ciljeve koje je zacrtala u Ukrajini, ukoliko uspije da proširi svoj front eventualno na Moldaviju i Gruziju, ukoliko recimo pobijedi Donald Trump u SAD, i ukoliko ovi desničarki pokreti u Evropi nastave da rastu.

E to bi približavalo tu geopolitičku klimu kakvu iščekuje Milorad Dodik, i u tom momentu bi to bilo vrlo izvjesno, odnosno moguće da će on nešto takvo uraditi - navodi Muhasilović, prenosi Patria.

Kaže i kako ništa nije isključeno u međunarodnim odnosima, te da ne možemo garantovati da za ono što je Dodik stvarno naumio da izvede, neće imati zeleno svjetlo na međunarodnoj sceni za 5-10 godina.

- Zato Bosna i Hercegovina sa svoje strane mora sve uraditi da se Milorad Dodik i te takve politike spriječe - zaključio je Muhasilović.

#JahjaMuhasilović #MiloradDodik #politika #BiH