Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Smajić oštro odgovorio Nikšiću: Kompromis o kojem priča premijer napravljen je isključivo na štetu Bošnjaka

Građani BiH, na koje se poziva premijer FBiH i lider Trojke Nermin Nikšić, umorni su od njegove riječi kompromis, koja u pravom prijevodu znači konstantno povlačenje pred Dodikom i Čovićem.

(Patria) - Građani BiH, na koje se poziva premijer FBiH i lider Trojke Nermin Nikšić, umorni su od njegove riječi kompromis, koja u pravom prijevodu znači konstantno povlačenje pred Dodikom i Čovićem.

Saopštio je to danas na društvenim mrežama delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

Podsjetio je na Nikšićevu posljednju izjavu, kojom je federalni premijer pokušao objasniti kako kompromis podrazumijeva da svako nešto popusti - "mi baš nismo spremni praviti neke linije i ustupke nauštrb države i građana".

"U stvarnosti sve je potpuno drugačije, jer Trojka je dala sve što je traženo i na sve pristala upravo na uštrb Bosne i Hercegovine.

Od 116 državnih službenika u ovom sazivu Vijeća ministara BiH - 46 su Srbi, 34 Bošnjaci i 32 Hrvati.

Od 19 rukovodećih mjesta, 9 su Srbi, 7 Hrvati i 3 Bošnjaci, dok od 14 direktorskih pozicija 6 zauzimaju Srbi, 6 Hrvati i 2 Bošnjaci.

Od 22 uposlena u Ministarstvu sigurnosti BiH kod Trojkinog koalicionog partnera Nešića, 16 su Srbi, 5 Bošnjaci i 1 Hrvat.

Isti trend se da primijetiti i u drugim institucijama. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje od 5 članova ima jednog 1 Bošnjaka, u Vijeću BHANSA-e od 6 članova također je samo jedan Bošnjak.

Navedeni podaci ukazuju da je Trojka pravila 'kompromise' isključivo na štetu Bošnjaka realizirajući tako želje HDZ-a i SNSD-a.

Time je postignut historijski najniži nivo zastupljenosti Bošnjaka na pozicijama direktora i članova upravnih odbora u institucijama BiH sa svega 20 posto.

Sada neka građani sami zaključe da li ih štiti Nikšić ili ne, a premijera Nikšića pozivam da me demantuje", poručio je Smajić.

#DraganČović #DžemalSmajić #MiloradDodik #NerminNikšić #politika #SNSD #trojka #BiH