Članak

SJEDNICA U UTORAK

Slovenija na korak od priznanja Palestine, na potezu Narodna skupština

Vlada Slovenije usvojila je danas odluku da Narodnoj skupštini te države predloži priznanje palestinske države.

(Patria) - Vlada Slovenije usvojila je danas odluku da Narodnoj skupštini te države predloži priznanje palestinske države.

O tome bi poslanici trebalo da odlučuju na vanrednoj sjednici u utorak naredne sedmice, prenosi RSE.

Premijer Slovenije Robert Golob rekao je da Vlada poručuje objema stranama, odnosno i palestinskoj državi i Izraelu, da želi trenutni prekid neprijateljstava i hitno oslobađanje talaca.

- Poruka priznanja nije usmjerena ni protiv koga, to je poruka mira - kazao je Golob na konferenciji za novinare.

Vlada je u obrazloženju odluke navela da Slovenija, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, stalno ukazuje na neodrživost postojećeg stanja zbog neriješenog palestinskog pitanja i opasnosti od ozbiljne eskalacije u regionu.

"Slovenija će nastaviti da se zalaže za postizanje mira i sigurnosti u širem regionu, što je u njenom strateškom interesu, i oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa", saopšteno je iz slovenačke Vlade.

Navedeno je da će priznanje povećati međunarodni pritisak na Izrael i Hamas da se vrate pregovorima o trajnom prekidu vatre i oslobađanju talaca.

"Time bi se zaustavilo ubijanje civila, omogućila dostava humanitarne pomoći i rasprava o potrebnim koracima nakon okončanja sukoba", piše u obrazloženju prijedloga odluke o priznanju Palestine.

Vlada Slovenije ovim priznanjem, kako je navela, želi poslati odlučujući politički signal da je potrebno što prije okončati nesrazmjeran izraelski vojni napad na Gazu, koji je do sada izazvao materijalna razaranja i nekontrolisanu humanitarnu krizu.

Poručili su i da priznanje nije nagrada terorističkom pokretu Hamas za napad na Izrael.

"S tim ciljem, šalje se poruka da Izrael ima pravo na sigurnost, što uključuje i neprihvatljivost terorističkih napada na Izrael, uključujući i preziran čin uzimanja talaca", rekli su iz Vlade.

Slovenija je postupak pokrenula 9. maja i najavila da će prijedlog uputiti Narodnoj skupštini najkasnije do 13. juna.

Oko 140 zemalja već je priznalo palestinsku državu, što je više od dvije trećine zemalja članica UN-a. U utorak, 28. maja to su učinile i Španija, Irska i Norveška.

#Izrael #Palestina #Priznanje #Region #Slovenija