Članak

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Isporuka američkog oružja Ukrajini pomaže stabilizaciji linije fronta

(Patria) - Isporuka američkog oružja Ukrajini pomaže u stabilizaciji linije fronta na bojnom polju, izjavio je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken, dodajući da Washington naporno radi na isporuci više protivzračne odbrane Ukrajini, javio je Reuters.

Blinken je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu rekao da podrška Ukrajini jasno govori ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ne može nadživjeti Ukrajinu.

Blinken je sletio u Kišinjev ranije u srijedu, prvu stanicu na kratkoj evropskoj turneji s ciljem učvršćivanja zapadne podrške Ukrajini u saveznicima u NATO-u i susjednim zemljama.

Ukrajina pokušava da se odbrani od intenziviranih ruskih napada na istoku, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi dopuštanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar Rusije moglo izazvati globalni sukob.

Blinken je rekao da je Rusija iskoristila kašnjenje u donošenju odluke o paketu oružja od 61 milijarde dolara za Ukrajinu, ali je rekao da oružje sada pronalazi put na bojno polje i čini razliku.

„Vidimo da to ima stvarne efekte, uključujući stabilizaciju fronta“, rekao je.

#AntonyBlinken #oružje #Ukrajina #Svijet #SAD