Članak

VISOKE TEMPERATURE

Početkom juna stabilizacija vremena, manje kiše više sunca

(Patria) - Nestabilno vrijeme karakterisalo je veći dio maja. Iako već osamnaest dana zaredom u Bosni i Hercegovini je izmjereno bar malo kiše, ukupne količine padavina u većini krajeva su ipak ispod prosječnih za ovo doba godine. Slične vremenske prilike očekuju nas i u prvoj sedmici juna. Prevladavat će nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pojava grada nije isključena, naročito u sjevernim područjima zemlje.

U subotu (01.06.) izgledno je nešto stabilnije vrijeme, kada lokalne nestabilnosti se prognoziraju samo na jugu Hercegovine u prijepodnevnim satima. Temperature zraka u granicama prosječnih.

Minimalne temperature zraka varirat će između 10°C i 15°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 17°C. Najviše dnevne temperature u između 22°C i 28°C. Od utorka (04.06.) maksimalne temperature do 25 °C.

U periodu od 06. do 13. juna prema trenutnim sinoptičikm materijalima očekuje se stabilizacija vremenskih prilika. Stabilizacija vremenskih prilika usloviće i porast temperature zraka.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15°C i 20°C, u Hercegovini do 22°C. Najviša dnevna temperatura od 26°C do 31°C, na sjeveru i jugu zemlje do 34°C.

#padavine #Sarajevo #vrijeme #BiH