Članak

MIJENJA LI SE PROCEDURA

Novembar je blizu: Kako će se birati novi sudija Ustavnog suda BiH?

(Patria) - Sutkinji Ustavnog suda BiH Seadi Palavrić u novembru 2024. godine zbog napunjenih 70 godina života trebao bi prestati mandat u Ustavnom sudu BiH.

Prema pravilima Ustavnog suda BiH predsjednik Ustavnog suda, najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata sudije zbog starosne dobi, pokreće postupak izbora sudije u skladu sa Ustavom BiH.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić već je obavijestila Predstavnički dom Parlamenta FBiH o isteku mandata sutkinje Paravlić, te da je neophodno izabrati novog sudiju.

Dragan Mioković, novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH potvrdio je da je pred Parlament došao zahtjev za popunu narednog upražnjenog mjesta.

"Ja se nadam da ćemo u novoj situaciji biti značajno efikasniji. Želim vjerovati da ćemo u najskorijem vremenu ući u izmjene odluke o načinu biranja sudija. Samo je Naša stranka dala konkretan prijedlog izmjene. Želimo obavljanje razgovora s kandidatima, želimo to napraviti jednim parlamentarnim saslušanjem na način da u tom tijelu koje će razgovarati s kandidatima učestvovuje predstavnik svake političke opcije, a treba i značajno preciznije propisati način samog izbora“, kazao je Mioković.

Na sjednici koja je počela 28. maja, a okončana u jutro 29. maja za sudiju Ustavnog suda BiH izabran je Marin Vukoja koji je bio i jedini kandidat kako je to usvojila Komisija za izbor i imenovanje i takav prijedlog dostavila Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Zastupnici opozicije uputit će novu apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH jer smatraju da nije ispoštovana procedura da Parlament zaista i bira među kandidatima već je izvršeno potvrđivanje kandidata.

Vukoja bi na dužnost trebao stupiti nakon objave odluke u službenim glasilima. Na toj poziciji može ostati narednih 19 godina, odnosno do napunjenih 70 godina života, ili do podnošenja ostavke.

#komisija #mandat #Parlament #pravila #SeadaPalavrić #sudije #Ustavnisud #BiH