Članak

DOVIŠTE

Muftija Adilović: Ovogodišnja manifestacija 'Dani Ajvatovice' ponudit će bogat program

(Patria) - Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „514. Dani Ajvatovice“ bit će održana od 14. do 30. juna.
Kako je za Agenciju MINA izjavio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, manifestacija je detaljno pripremljena te će i ove godine ponuditi bogat program.

„Našim posjetiocima ćemo ponuditi mnogo vjerskih, kulturnih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja. Nadamo se da će manifestacija privući veliki broj posjetilaca i da ćemo se svi okoristiti planiranim sadržajima“, izjavio je muftija Adilović.

On je također ukazao na značaj ove manifestacije, jer se njome radi na očuvanju tradicije i identiteta naroda.

„Kroz manifestaciju ukazujemo na značaj i doprinosimo očuvanju naše vjere, kulture, tradicije, identiteta i domovine. U prošlosti je bilo, ali i danas ima ataka na sve te vrijednosti, zato i kroz Ajvatovicu ukazujemo na njih i dajemo doprinos njihovom očuvanju i unaprjeđenju. Sve to, naravno, najviše radi generacija koje dolaze iza nas, te radi njihove sretnije budućnosti“, poručio je muftija Adilović.

Program svečanog otvaranja manifestacije planiran je za petak 14. juna 2024. godine u 19.00 sati na Musalli u Pruscu, a centralni program bit će upriličen u nedjelju 30. juna 2024. godine na platou Ajvatovice, s početkom u 11.00 sati.

U okviru manifestacije planirani su brojni vjerski sadržaji, promocije knjiga, predstave, izložbe, okrugli stolovi, tribine, sportska takmičenja i mnogi drugi sadržaji.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana.

#DaniAjvatovice #dovište #Prusac #BiH