Članak

STIŽU I KRITIKE

Kosovo se priprema da primi 300 zatvorenika iz Danske?

(Patria) - U zatvoru na istoku Kosova u toku su planovi za uklanjanje svih domaćih zatvorenika i otvaranje prostora za strane zatvorenike koji će biti prebačeni vazdušnim putem iz Danske, udaljene više od 2.000 kilometara, javio je Reuters.

Očekuje se da će Danska poslati 300 zatvorenika u ovu balkansku zemlju, što je prvi korak za Kosovo i potez koji su danski stručnjaci za ljudska prava oštro kritikovali.

Kosovska zatvorska služba će u naredne dvije godine obnoviti zatvor u Gnjilanu po danskim standardima prije nego što primi osuđenike iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a koji je trebalo da budu deportovani iz Danske nakon izricanja kazne. Pol zatvorenika nije potvrđen.

Zgrada zatvora sama po sebi ne izaziva zabrinutost za ljudska prava, ali odluka o smještaju zatvorenika na Kosovu da, rekla je Therese Rytter, pravni direktor danske organizacije za ljudska prava Dignity.

„U prošlosti je bilo vjerodostojnih navoda o zlostavljanju... To ne znači da će se
to dogoditi, ali definitivno postoji povećan rizik u odnosu na da su bili u danskom zatvoru“.

Američki State Department je u svom izvještaju za 2023. godinu naveo da iako zatvori na Kosovu ispunjavaju neke međunarodne standarde, nasilje među zatvorenicima, korupcija i neadekvatan tretman zatvorenika sa mentalnim invaliditetom i dalje postoje.

Komitet UN protiv torture naveo je u izvještaju iz decembra 2023. da je zabrinut zbog pristupa zatvorenika zdravstvenoj zaštiti i posjeta porodici.
Kosovski parlament odobrio je sporazum prošlog četvrtka za koji bogata

Danska kaže da će joj pomoći da se nosi sa prenatrpanim zatvorima i nedostatkom čuvara u zatvoru. Zauzvrat, Kosovo, jedna od najsiromašnijih država Evrope, dobiće 210 miliona eura u narednih deset godina.

Nijedna osoba osuđena na osnovu optužbi za terorizam ili doživotnu robiju neće biti prebačena u Gnjilane, saopštilo je dansko ministarstvo pravde i Ismail Dibrani, načelnik kosovskih zatvora.

„Onim pojedincima koji će stići lahko se može upravljati iz našeg sistema“, rekao je Dibrani.

Upravnik danskog zatvora će zajedno sa lokalnim direktorom upravljati ustanovom, dok će svi čuvari biti lokalni. Kosovski zatvorski čuvari proći će obuku od danskih vlasti kako bi osigurali da tretman zatvorenika bude u skladu sa danskim i međunarodnim standardima ljudskih prava, saopštilo je dansko ministarstvo pravde.

Ali danski stručnjaci za ljudska prava nisu uvjereni.

„Dvomjesečni kurs ne mijenja ponašanje“, rekla je Rytter.

Očekuje se da će prvi osuđenici biti prebačeni između 21 i 25 mjeseci nakon početka rekonstrukcije zatvora koja počinje za nekoliko sedmica, prema danskom ministarstvu pravde.

#Danska #Dignity #EvropskaUnija #Gnjilan #IsmailDibrani #Kosovo #LjudskaPrava #StateDepartment #ThereseRytter #UN #Region