Članak

NOVA PRAVILA

Plastične flaše s neodvojivim čepovima od jula obavezne u cijeloj EU

Evropska unija uvodi nova pravila - svaka plastična flaša imat će čep koji se od nje ne može odvojiti.

(Patria) - Evropska unija uvodi nova pravila - svaka plastična flaša imat će čep koji se od nje ne može odvojiti.

Čepovi će ostajati pričvršćeni za flašu, a ljudi se žale da im oni smetaju dok pokušavaju piti iz flaše te da im otežavaju sipanje pića u čaše.

Do jula ove godine sve države EU moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim flašama do tri litra i zamijeniti ih onim neodvojivim.

Dio je to direktive EU objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada.

Naime, čepovi od plastičnih flaša dosad su se odvajali i često završavali na neprimjerenim mjestima u okolišu, ne reciklirajući se.

Istraživanja procjenjuju da su proizvodnja i spaljivanje plastike ispustili više od 850 miliona tona stakleničkih plinova u atmosferu 2019. godine.

EU sada to želi barem malo ublažiti uvođenjem neodvojivih čepova na plastičnim flašama. A novi čepovi na flašama samo su jedna u nizu mjera koje EU planira provesti.

Evropski parlament do 2030. godine želi uvesti u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. smanjila barem za 15 posto.

A prvo žele promijeniti neke sitnice zbog kojih se godišnje nakupi nekoliko tona otpada.

Recimo, sva ona mini-pakovanja šećera, začina, kečapa ili maslaca koja dobijamo u hotelima od 2030. godine više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira.

Planiraju uvesti i promjene u trgovinama - voće i povrće koje teži manje od kilograma i po više se neće smjeti pakovati u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postat će i plastične vrećice za voće i povrće u trgovinama.

#ČistiPapir #EvropskaUnija #MiniPakovanja #NeodvojiviČepovi #ObnovljivaAmbalaža #PlastičneFlaše #PlastičneVrećice #PlastičniOtpad #StakleničkiPlinovi #VoćePovrće #Svijet