Članak

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron: Dozvoliti Ukrajini da zapadnim oružjem gađa ciljeve na ruskom tlu

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je kako se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su joj osigurali zapadni partneri.

(Patria) - Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je kako se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su joj osigurali zapadni partneri.

Macron se jučer pridružio ranijim izjavama generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji se također založio za promjenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da gađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad, bilo je delikatno sve vrijeme otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Zapadni lideri su se uglavnom suzdržavali od preduzimanja tog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umiješanost Zapada mogla odvesti svijet na ivicu nuklearnog sukoba.

Macron kaže kako je stav Francuske da se Ukrajini mora dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije, sa kojih ispaljuje projektile.

- Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mjesta sa kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo da ćemo da im isporučujemo oružje, ali da njime ne mogu da se brane - izjavio je Macron na konferenciji za novinare, tokom zvanične posjete Njemačkoj.

#EmmanuelMacron #Francuska #NATO #Njemačka #Projektili #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Zapad #Svijet