Članak

PIŠE MUAMER BANDIĆ

Trojka dokazala da je miš u odnosu na mačka Čovića: Korupcija je bit ove vlasti

Obesmišljeni su rad, znanje i stručnost, a u prvi plan su stavljeni poslušnost i stranačka disciplina.

Piše: Muamer Bandić, član Predsjedništva Stranke za BiH i zastupnik u Skupštini KS

Ako nekome do sada nije bilo jasno zašto ljudi bježe iz ove zemlje, jučer su sve objasnili zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, okupljeni pod vazalnim imenom Trojka. Koruptivna farsa od izbora sudije Ustavnog suda BiH pokazuje pravo lice trenutne, nametnute vlasti, koja je tu namontirana samo zbog ostvarenja ličnih interesa pojedinaca.

Sam proces izbora nije bio slučajan ili izolovan primjer korupcije, već nam je jasno pokazao da je korupcija bit ove vlasti. Jučer nije biran sudija Ustavnog suda BiH iz FBiH. Nije biran ni sudija iz reda hrvatskog naroda. Juče je izabran vojnik jedne stranke, kroz unaprijed dogovoreni i montirani politički proces u kome su obesmišljeni svi pravni principi i sve vrijednosti na kojima počiva jedno društvo, te svi ideali kojima kao društvo težimo.

Obesmišljeni su rad, znanje i stručnost, a u prvi plan su stavljeni poslušnost i stranačka disciplina. Dakle, jučer nam je Trojka poručila da za uspjeh u ovom društvu ne moramo biti pametni, radišni ili vrijedni, već je sve što je potrebno da budemo poslušni vojnici stranačkog rukovodstva!

Pri tome, ne samo da je Ustavni sud BiH trivijaliziran i obesmišljen, već je obesmišljen i sam Parlament FBiH, koji očigledno ne služi interesima građana već privilegiranim interesnim grupama unutar političkih partija.

Da bismo imali neovisan i nepristrasan Ustavni sud, moramo osigurati transparentan, nepristrasan i meritokratski proces imenovanja sudija. Sudije trebaju biti imenovane na temelju stručnosti, integriteta i posvećenosti ustavnoj materiji, a nikako po političkoj podobnosti.

Kada je imenovanje sudija politizirano, posebno sudija Ustavnog suda, cijeli pravosudni sistem postaje alat za postizanje političkih ciljeva. Dugoročno, takva imenovanja mogu imati nesagledive posljedice po pravosudni sistem, a u konačnici i društvo u cjelini, jer sudije imaju dugogodišnje mandate i njihove odluke mogu oblikovati pravni sistem decenijama.

Izjave lidera NiP-a da je Bosna i Hercegovina pred velikom opasnošću i da će doći do potpune blokade Ustavnog suda ako ne bude izabran gospodin Vukoja su apsurdne i jeftina politička manipulacija kojom pokušava sakriti svoj lični dug prema svom “anđelu čuvaru”. Tokom ovog koruptivnog igrokaza, javnost je bombardovana gomilom ovakvih jeftinih i bestidnih laži od prvaka Trojke i zaista je teško odlučiti ko nam je više lagao u ovom procesu - Elmedin Konaković, Nermin Nikšić ili Edin Forto.

Jedine iskrene riječi koje smo jučer čuli u Parlamentu FBiH bile su one koje je izgovorio Damir Nikšić kada je rekao: “Pustite nas da ispunimo obavezu prema HDZ-u.” I to je jedini cilj postojanja ove lažne vlasti, ispunjenje želja Dragana Čovića, što sam koncept parlamentarne demokratije ovdje dovodi do potpunog besmisla.

Građani Sarajeva, koji su dali svoj glas strankama Trojke, mogli su komotno direktno glasati za HDZ, jer bi se na taj način riješili posrednika koji žive od njihovih glasova i bestidno ih lažu da imaju nekakve političke principe, ideale ili ciljeve, mimo ličnog namirivanja.

Trojka nas je dovela u tako jadnu političku situaciju da će nam na kraju dana Dragan Čović svakako odrediti ko će sutra biti vlast i šta će ta vlast raditi, baš kao što je jučer odredio ko će biti sudija Ustavnog suda BiH. I nemojmo se samoobmanjivati da je jučerašnji izbor sudije Ustavnog suda BiH kraj političke farse ove lažne, nametnute i vazalne vlasti. Ovo je tek početak! Početak koji nam je pokazao ko je mačak, a ko su miševi u ovom koruptivnom partitokratskom sistemu.

#DraganČović #MarinVukoja #MuamerBandić #Narodipravda #Našastranka #ParlamentFederacije #SDP #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #UstavnisudBosneiHercegovine #BiH #izdvojeno