Članak

NE DA DOZVOLU ZA MEVLANU

Reagiranje Muftijstva mostarskog: Kakav Mostar želi Mario Kordić?

(Patria) - Gradonačelnik Mostara Mario Kordić jučer je na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara ponovo demonstrirao njegovu viziju i način totalitarne vladavine Gradom Mostarom, poručivši da se inicijativa koju je
uputio predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar Mirza Drežnjak neće razmatrati jer „nije dobrodošla“.

„Koji su kriteriji da nešto bude 'dobrodošlo' nije pojasnio, već je na krajnje neprimjeren način, kako on to zna, 'iskomunicirao' inicijativu u kojoj se od njega traži da se konačno počne baviti svojim poslom i da u zakonski utvrđenom roku i prema zakonom predviđenim procedurama Islamskoj zajednici omogući izdavanje dozvole
za Interkulturni centar 'Mevlana'“, saopćilo je Muftijstvo mostarsko ovim povodom.

U saopćenju se navodi da, osim prenaglašene bahatosti u istupima gradonačelnika, Islamska zajednica i javnost očekuju da gradonačelnik pokaže ozbiljnost i da uvaži ovaj legalni i legitimni zahtjev, jer ako zagovara grad evropskih vrijednosti onda mu nasušno treba Interkulturni centar “Mevlana” koji će biti most  između Istoka i Zapada u srcu Evrope.

Da je Interkulturni centar "Mevlana" potreban Mostaru razumjeli su i međunarodni prijatelji, a ovo pitanje posebno je tretirano i u najnovijem izvještaju visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a.

„Ovdje nije riječ o, kako to kaže Kordić, 'nekakvom' interkulturnom centru, kojeg bi on najradije želio ignorisati, minimalizirati i omalovažiti, već o konceptu koji je transparentno izložen javnosti u Centru za kulturu Grada Mostara 6. marta ove godine. Ukoliko istinski zagovara multietnički Mostar onda će učiniti sve da se, čim prije, na lokaciji Lakišića harema uzdigne inkluzivno zdanje kulture i dijaloga po imenu 'Mevlana' koje predstavlja simbol ljubavi i poštovanja, a na temelju višestoljetne tradicije izučavanja Mesnevije u Mostaru, još iz vremena čuvenog Derviš – paše Bajezidagića“, navelo je Muftijstvo mostarsko.

U saopćenju se jasno poručuje kako se neće moći uskraćivati prava, ne rješavati i daleko od očiju javnosti držati legalni i legitimni zahtjevi Islamske zajednice u Mostaru, jer, „Sizifov je to posao“.

„Krajnje je neprihvatljivo da Mario Kordić vraća Grad Mostar u ono vrijeme kada su figurirale strogo podijeljene nacionalne opštine s prefiksom hrvatske i u kojima nije bilo mjesta za bilo šta drugo i drugačije. Pretpostavljamo da je iz tog vremena i ideja famoznog 'trga' na Lakišića haremu, kao i Hrvatsko narodno
kazalište, koje se gradi nelegalno. To su projekti koji su 'dobrodošli' gradonačelniku i HDZ-u, u vezi kojih pokrećemo postupak pred sudom u Strazburu i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine“, kaže se u saopćenju.

Muftijstvo mostarsko poručuje kako njihova „civilizacijska borba neće prestati“.

„Mi se borimo za evropski Mostar, bez diskriminacije, u kojem ne postoje barijere i zidovi, jer kakva je budućnost i perspektiva Mostara bez uvažavanja dostojanstva i prava drugih i drugačijih? Nedobronamjerne i licemjerne strategije odugovlačenja, manipulacije i politiziranja neće uroditi plodom. Mi niti ćemo se umoriti, niti ćemo odustati, jer nepravedno oduzeti sakralni prostor vakufskog lokaliteta Lakišića harema na temelju historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala i prava mora biti vraćen Islamskoj zajednici“, ističe se u saopćenju Muftijstva mostarskog.

#HDZ #Lakišićaharem #MarioKordić #Mostar #Muftijstvomostarsko #BiH