Članak

REAKCIJA NA GLASANJE

Stranka za BiH o izboru Vukoje: Bitno je biti na pravoj strani historije

(Patria) - U ranim jutarnjim satima potvrđen je gospodin Vukoja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Naglašavamo "potvrđen" jer mogućnosti izbora nije bilo. Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije mogao birati, kako to nalaže član VI. Ustava Bosne i Hercegovine, već je to uradila radno tijelo pod vrlo sumnjivim okolnostima. To nije dobro, naročito za federalnu demokratiju i budućnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Stranke za BiH.

"Zastupnici Kluba SBiH su aktivno učestvovali u sinoćnjim raspravama, i to prije svega kako bi pokazali proceduralne manjkavosti procesa izbora, ali svakako i apelovali na kolege iz većine da svojim glasom ne potvrđuju navedeno. Pritom su se naglašavale preporuke članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine - gospodina Bećirovića i gospodina Komšića, kao i mišljenje pravnog eksperta, njegove ekselencije, gospodina Arnauta. Minimalan broj kolega je poslušao navedeno tako da je na kraju gospodin Vukoja potvrđen, a ne izabran, sa 51 glas za.

Zastupnici SBiH, Admir Čavalić, Safet Omerović, Edina Gabela i Haris Silajdžić su glasali protiv. Ovim je Klub SBiH ostao principijelan svemu što je javno zagovarao u posljednjih dvije godine. Kada smo bili dio većine bili smo protiv liste sa jednim kandidatom, te smo također u opoziciji potvrdili navedeno. Mandati budu i prođu. Politika je varljiva. Država Bosna i Hercegovina treba da ostaje i naša je dužnost da je našim radom u parlamentu branimo i jačamo. Na kraju, iako nismo uspjeli zaustaviti neustavni proces izbora sudije, bitno je navesti da smo bili na pravoj strani historije", saopćeno je.

#MarinVukoja #Parlament #StrankazaBosnuiHercegovinu #BiH