Članak

ŠTA RADI TROJKA

Za godinu dana HDZ BiH dobio brojne pozicije i kontrolu određenih institucija, nesposobnost trojke vodi državu u propast

Za godinu dana koliko čine vlast stranke trojke SDP, NIP, Naša stranka omogućile su HDZ-u upravljanje cestama i autocestama u Federaciji BiH.

Generalni direktor JP Autoceste FBiH je Denis Lasić (HDZ). Generalni direktor JP Ceste FBiH je Ljubo Pravdić (HDZ). HDZ do ovog mandata nikada nije kontrolisao Autoceste FBiH. Na čelu resornog ministarstva prometa i komunikacija FBiH je Andrijana Katić, kadar HDZ BiH.

Na sinoćnjoj sjednici parlamentarna većina je izglasala nove članove Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) u kojoj HDZ ima dva člana. Za članove FERK-a imenovani su iz bošnjačkog naroda Samir Hadžihusejnović, kadar SDP-a, hrvatskog naroda Sanela Pokrajčić (HDZ) i srpskog Vesna Marić (HDZ). Odluke u FERK-u donose se prostom većinom (2:1). HDZ BiH nikad do sada nije imao dva člana FERK-a čime odlučuju o cijenama struje, te drugim pitanjima iz oblasti energetike.

Po diktatu Dragana Čovića koji već 16 mjeseci čeka imenovanje Marina Vukoje, 51 zastupnik od kojih je 15 iz HDZ-a u sitne sate izglasalo je Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH. S obzirom da ustavne sudije sa 70 godina idu u penziju, Vukoja bi u Ustavnom sudu BiH mogao ostati narednih 19 godina. S obzirom da dolazi sa pozicije sekretara Predstavničkog doma PS BiH, na to mjesto bi mogao ponovo doći kadar blizak HDZ BiH.

Želje Dragana Čovića tu se ne zaustavljaju pa je tako već stranke trojke upozorio na situaciju u Federalnoj upravi policije gdje HDZ godinama već pokušava postaviti direktora. S obzirom da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak Bošnjak, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH direktor FUP-a ne može biti iz istog konstitutivnog naroda. No, za ovo imenovanje prvo je potrebno izabrati novi Nezavisni odbor kojem je istekao mandat prije skoro nepune dvije godine. Da bi se izabrali članovi Nezavisnog odbora, mora se konstituirati Komisija oba doma Parlamenta FBiH što još uvijek nije urađeno.

Nakon trzavica između BHRT-a i RTV FBiH, umjesto rješavanja problema na državnom javnom servisu gdje radnici nemaju plaće, nije im uvezan radni staž, ne mogu ostvariti pravo na penziju, gase se emisije, stranke trojke i HDZ jedini problem vide u upravljačkoj strukturi FTV-a. Pa je tako Čović najavio da će vrlo brzo imenovati nove upravljačke strukture javnog servisa FTV-a gdje očito uz SDP žele instalirati podobnog čovjeka kao što su to uradili na BHRT-u u liku i djelu Marija Vrankića i Valentine Rupčić.

Kada je riječ o državnom nivou, stranke trojke, a najprije SDP prepustili su HDZ-u poziciju državnog koordinatora za javnu upravu, a na čelu državne agencije za državnu službu kadar je HDZ-a.

Ono što su stranke trojke tražile, nisu ni dobile zbog unutrašnjih odnosa. Blokiran je izbor direktora KCUS-a, kao i projekat Južne plinske interkonekcije. Resorno ministarstvo koje je odbilo izdati urbanističku saglasnost vodi kadar HDZ-a. Iako su SAD države jasno izrazile stav da je Južna interkonekcija projekat od državnog značaja zbog smanjenja ovisnosti od ruskog plina, Čović se na to ne obazire. Insistira na osnivanju novog preduzeća sa sjedištem u Mostaru koje bi bilo zaduženo za ovaj projekat umjesto BH-Gasa.

Također, najave o formiranju specijalnih odjeljenja Tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH tzv. "federalni USKOK" još uvijek nema ništa. VSTV koji provodi proceduru izbora tužilaca i sudija zbog problema sa uspostavom Odjela za intergritet odnosno provjere imovine nosilaca pravosudnih funkcija blokiran je u daljem radu. S obzirom da se do uspostavljenog roka neće moći formirati Odjel, potrebno je ponovo pomjeriti rok, a još uvijek nema ni odobrenog novca za 14 uposlenika. Na urgencije VSTV-a Ministarstvo finansija i trezora BiH je ostalo nijemo, a ne oglašava se ni ministar pravde Davor Bunoza, kadar HDZ-a.

(A. Vrabac)

#BiH #DraganČović #HDZ #izdvojeno #NerminNikšić #trojka