Članak

20 DANA OD IZBORA

Konstituisano makedonsko Sobranje, za predsjednika izabran Afrim Gaši

Nakon izbora u Sjevernoj Makedoniji, održanih 8. maja, Savez socijaldemokrata Makedonije (SDSM) otišao je u opoziciju.

(Patria) - Dvadeset dana nakon izbora, na kojima je desničarska VMRO-DPMNE poslije sedam godina osvojila vlast, jučer je konstituisan Parlament Sjeverne Makedonije (Sobranje).

Nakon izbora u Sjevernoj Makedoniji, održanih 8. maja, Savez socijaldemokrata Makedonije (SDSM) otišao je u opoziciju, prenosi RSE.

Vlast je preuzeo VMRO-DPMNE koji je od izbora pregovarao s albanskim blokom stranaka Vredi (Vlen) o formiranju nove makedonske vlade.

Novi saziv Sobranja je sa 76 glasova "za", šest protiv i bez suzdržanih izabrao Afrima Gašija iz Alternative za novog predsjednika Skupštine.

Bila je to posljednja tačka konstituirajuće sjednice, na kojoj su dodijeljeni mandati novim poslanicima.

Gaši je poručio da će se, bez obzira na to što dolazi iz stranke koja je dio nove parlamentarne većine, kao predsjednik zalagati da svi imaju ista prava u Parlamentu.

- Iako sam ovdje politički, vjerski i etnički, a zajedno sa Vredi (Vlen), ZNAM-om i VMRO-DPMNE ću biti dio vladine većine, kao predsjednik Sobranja ću dati sve od sebe da se nijedan poslanik ne osjeća nezastupljen ili, ne daj Bože, diskriminiran.

Kao predsjednik Sobranja postarat ću se da naše društvo napreduje još više u pogledu slobode izražavanja - rekao je Gaši.

Tokom debate poslanici ljevice kritikovali su prijedlog da Gaši bude izabran za predsjednika Parlamenta, dok je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski kritikovao poslanike ljevice da se ponašaju kao da su u nekom rijaliti programu.

Nakon što su verifikovani mandati novih poslanika, tehnički premijer Talat Xhaferi izjavio je da će funkciju premijera obavljati do izbora nove vlade, te da neće učestvovati u radu parlamenta.

Na drugoj sjednici bit će izabrani potpredsjednici Skupštine, a broj potpredsjednika utvrđuje Skupština na prijedlog predsjednika.

Potpredsjednici se biraju među poslanicima koji pripadaju različitim političkim partijama zastupljenim u Sobranju.

Jedan od potpredsjednika bira se iz poslanika koji pripadaju najvećoj opozicionoj stranci. Najmanje jedan od potpredsjednika bira se iz manje zastupljenog spola.

#SjevernaMakedonija #Sobranje #region