Članak

NEMA KONSENZUSA

Kijev bez dozvole da zapadnim oružjem gađa rusku teritoriju

Ministri odbrane EU jučer nisu postigli konsenzus oko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na rusku teritoriju, za šta je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi bilo igranje s vatrom.

(Patria) - Ministri odbrane EU jučer nisu postigli konsenzus oko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na rusku teritoriju, za šta je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi bilo igranje s vatrom.

Članice EU već su se dogovorile da će kolektivno pružati vojnu pomoć Ukrajini.

I dok neke države ratom pogođenoj zemlji daju oružje s minimalnim zahtjevima, druge to čine pod uslovom da se naoružanje koristi samo unutar ukrajinske teritorije.

Kijev tvrdi da mora gađati Rusiju jer ona napada Ukrajinu sa svoje teritorije, piše agencija dpa.

Šef diplomatije EU Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara rekao je da su napadi u samoodbrani na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji legitiman čin po međunarodnom pravu kad se koristi na proporcionalan način.

- No, jasno je i da je to odluka za svaku državu članicu. Niko ne može spriječiti članicu da opskrbi Ukrajinu oružjem te da joj dopusti da ga koristi za vojne ciljeve unutar ruske teritorije. Isto tako, ne možemo ih obavezati da na to pristanu - kazao je Borrell.

Ministri se nisu uspjeli dogovoriti ni treba li se vojnim instruktorima iz EU omogućiti da provode obuku na ukrajinskoj teritoriji. Neki strahuju da bi to eskaliralo uključenost u rat i pojačalo rizik direktnog sukoba Rusije i zapada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je upozorio NATO članice da se igraju s vatrom kad predlažu da se Ukrajini omogući upotreba njihovog naoružanja za napade na rusku teritoriju.

- Konstantna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica - rekao je Putin u Taškentu.

Za ukrajinske napade s oružjem velikog dometa kazao je da zahtijevaju zapadnu obavještajnu i vojnu pomoć te satelite, što znači da zapad mora biti direktno uključen.

#Kijev #oružje #Rusija #Ukrajina #Svijet