Članak

PARLAMENT FBIH

Rasprava u Predstavničkom domu: Izmjene u FERK-u znače poskupljenje struje

Žustra rasprava vodi se na prvoj stavci 16. tačke dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Riječ je o izboru sudije Ustavnog suda BiH, odnosno Marina Vukoje, kao jedinog kandidata.

Foto: Patria

(Patria) - Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i dalje traje.

00.40 Završena je rasprava po svim tačkama dnevnog reda. Nakon provjere kvoruma slijedi glasanje po svim tačkama.

00.31 Počela je rasprava o razrješenju Mirjane Marinković Lepić i izboru njenog nasljednika na čelu Predstavničkog doma Dragana Miokovića, oboje iz Naše stranke.

00.27 Zastupnica Jasmina Bišćević Tokić upozorila je da nije ispunjeno pravilo da se imenovanje direktora i zamjenika direktora Agenciie za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Podsjetila je da je suprotno pravilima jedini kandidat Jelka Milićević (HDZ).

"Po zakonu mora biti rang lista. Također, ne mogu direktor i zamjenik direktora Agencije biti politički aktivne osobe, a Milićević je bila ministrica i zastupnica HDZ-a. Građani moraju znati da i novim popunjavanjem FERK-a ide i poskupljenje struje. Nemojte stalno govoriti da je SDA napravila greške, vidimo šta radite vi", poručila je Bišćević Tokić.

00.25. Alma Kratina, zastupnica DF optužila je Trojku da rade mnogo gore stvari nego oni ranije na koje su često ukazivali.

23.55 Zastupnici trenutno raspravljaju o prijedlozima odluka za popunu radnih tijela i komisija.

Prethodno je vođena rasprava o izbacivanju članova većih klubova stranaka koji su u opoziciji, pa ih se ne imenuje u komisije i redna tijela.

23.28 Nakon pauze nastavljena je sjednica i otvorena je rasprava o Prijedlogu odluke o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora

23.10 Završena je rasprava o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Glasanje o ovoj tački bit će nakon okončanja rasprave po svim tačkama.


22.41 I dalje traje rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Od 19 sati kada su zastupnici počeli raspravu o izboru sudije Ustavnog suda BiH čuli smo mnogo diskusija koje ukazuju na prekršena pravila, nepoštivanje procedura, ali i poziva da se iz ideoloških i političkih razloga glasa protiv jedinog prijedloga - Marina Vukoje, bliskom HDZ.

Zastupnici SDA, DF i Stranke za BiH ponajviše su pozivali kolege iz SDP i Naše stranke da se urazume i ne pogaze vlastite principe za koje su se ranije zalagali. Rasprava je u pojedinim trenucima išla do krajnjih granica prihvatljivosti.

21.55
Zastupnik NS Dragan Mioković kazao je da će se izviniti ako neko pusti video ili tonski zapis prema kojem je on rekao da se SDP i NS zalažu za listu kandidata za Ustavni sud. No, nije se izvinio nakon što je zastupnik DF Mirza Čelik pustio dio tv gostovanja zastupnika Miokovića.

21.50 Zastupnik Eldar Čomor (SDA) kaže kako je odluka o izboru sudije Ustavnog suda BiH davno donesena.

- Ovo sve dosada, ovih 14 mjeseci je igrokaz u režiji Dragana Čovića, HNS-a i HDZ-a. Izvođač radova je uvaženi kolega Mladen Bošković.

Taj izvođač radova sve ovo što se dosad uradilo, napravio je na takav način da rezultat svega toga bude jedno ime - Marin Vukoja.

Neko od kolega je govorio da je u ranijim izborima sudija - između Trnke i Palavrićke - bila Palavrićka, pa između Ćemana i Arnauta - Ćeman. Sad između Marina i Vukoje, opet imamo samo Marina Vukoju, jer druge opcije nema - rekao je Čomor.

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu predsjednika Naše stranke Edina Forte kako Vukoji treba dati šansu, Čomor je kazao da samo politički diletant može dati takve izjave, kao da se radi o trci na sto metara, a ne o izboru sudije na nekih 19-20 godina.

- Kao da ćemo biti u prilici da za godinu-dvije-tri, ako neko nije iskoristio šansu, čovjeka smijenimo. Nema koraka nazad, taj korak ne postoji - dodao je Čomor.

Jedno ime, ono Marina Vukoje, koje je došlo pred parlamentarce, dodaje Čomor, za HDZ je sigurnost da će to ime i proći, a za Trojku opravdanje da su, pobogu, morali za to jedno ime i glasati, jer drugog nije ni bilo.

20.46 Kolegicama i kolegama iz SDP, NiP-a i NS, svašta smo večeras ovdje rekli, ali ne vidim replike i viteške borbe. Mi vas čekamo da odgovorite, a izgleda da vam HDZ ne dozvoljava da govorite. Uhinjili ste se, a dobro znate da ovo nije uredu. U vezi tačke 16a klub DF tražit će pauzu da kolege iz SDP se konsultuju sa čovjekom koji je dobio 300 hiljada glasova i ne bi li ih on prosvijetlio. Od kolega iz NS nema ništa, oni su se pretvorili u HNS. Nažalost to je tako. Još nam je ostalo da apelujemo na kolege SDP, a očito im je svejedno, jer ne žele bilo šta da kažu. Najhrabriji je bio pomoćni satnik gospodina Boškovića. Šta je gospodine Žuljeviću s vama. Vi ste godinu dana govorili da ćete insistirati na listi kandidata, šta je sada, gdje je lista. Kakva je ovo metamorfoza kolega iz SDP-a. Nemojte se bojati HDZ-a, nećemo u vlast. Što se bojite HDZ-a? Kolega Boškoviću odobrite im da govore, poručio je zastupnik DF Mahir Mešalić.



Aner Žuljević (SDP) odgovorio je kazavši da se ne boji i da pamti mnoge od onih koji mu prigovaraju.

20.35 Mirsad Zaimović kazao je da prati kako se ponaša pozicija i opozicija, te da pamti vremena kako je današnja pozicija bila opozicija.

“Da su oni danas opozicija bile bi tu press konferencije, epiteti, protesti… Pamtim te neke stvari, a pamti i Google. Imat ćemo priliku da uporedimo šta smo govorili nekada i šta govorimo sada. Kakva god bila politika, valja sačuvati prst obraza. U cijelom ovom procesu, za godinu i pol dana, ispade da smo to vrijeme potrošili na izbor Marina Vukoje, jer smo imali siromašne prijedloge dnevnog reda, nepoštivanje Poslovnika, imali smo duge pauze u radu, nema zakona… Usvojene su izmjene Poslovnika i Komisije za izbor i imenovanje, pa više nema sjednica Zakonodavnopravne komisije. Sva priča o opstrukciji opozicije je pala u vodu. Cijela predstava a godinu i pol dana FBiH stoji”, istakao je Zaimović.

- Ova farsa i nadmudrivanje oko funkcionisanja Komisije za izbor i imenovanje dugo traje. Mi smo u ovu fazu danas došli na osnovu zaključka koji je protiv Poslovnika.

Ne želite čekati da Ustavni sud FBiH odluči o našim zahtjevima. Danas od silnih imenovanja i pored problema javnih emitera, vi se ne bavite FTV, već pravosuđem, FERK-om, odnosno onim čime se sve vrijeme i bavite - interesom.

Otkud ovoliko nepovjerenje između parlamentarne većine oko izbora sudije Ustavnog suda BiH? Nikada nisam rekao da je Trojka izdajnik, ali ste večeras nažalost podanici HDZ-a iako ste muslimanska reprezentacija, kako to Dodik i Čović kažu - poručio je Fahrudin Skopljak (SDA).

Haris SIlajdžić (SBiH) kazao je da želi govoriti o sarajevskom odjeljku HNS-a, te upitao Dragana Miokovića šta se to promijenilo ako je ranije bio protiv Vukoje.


Foto: Patria

- To su vaše riječi. Igrate se inteligencijom vaših birača. Kolega Zukan me zabrinjava. Rekli ste da SDP godinu i po dana blokira izbor Vukoje, šta se promijenilo? Budite večeras heroji.

NiP neću pozivati, jer su oni žrtvovani za svog predsjednika Elmedina Konakovića. Završit ću slikovitim opisom za članove NS: "Čovjek koji je pod toplim tušem, ne može osjetiti da li neko mokri po njemu" - poručio je Silajdžić.

Mahir Mešalić (DF) poručio je Belminu Zukanu (SDP BiH) da je glumio pomoćnog satnika Mladenu Boškoviću (HDZ), asistirajući mu da dođe do Marina Vukoje.

- Vaš klub je u prošlom sazivu tražio da Sanela Butigan bude izabrana umjesto Vukoje. To su činjenice. A ne praviti nas ovdje ludima kada ste sve vrijeme vi lično činili sve da dođe do ovoga.

Klub SDP-a i NS-a je potpisao da dođe više kandidata na ovaj Parlament. Šta se desilo u međuvremenu, kakvu ste metamorfozu doživjeli po nalogu Boškovića i Čovića? Vi ste, kolega Zukane, svemu ovome doprinijeli - dodao je Mešalić.

(R.B)

#BelminZukan #HarisSilajdžić #MahirMešalić #MarinVukoja #ParlamentFederacije #Predstavničkidom #BiH