Članak

PREDSTAVNIČKI DOM

Čavalić Trojki i HDZ-u: Niko vas neće izbaciti iz političkih subjekata, ljudski su motivi da budete protiv

Mislim da je dužnost svih nas da raspravljamo o ovom pitanju, jer ovo je jedno od najvažnijih pitanja. Znam da ima kolega iz većine koji neće ovo podržati. Tri su savjeta, prvi se tiču procedure.

(Patria) - Šef Kluba zastupnika Stranke za BiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić tokom rasprave o izboru sudije Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma pozvao je zastupnike da ne podrže izbor Marina Vukoje.

- Mislim da je dužnost svih nas da raspravljamo o ovom pitanju, jer ovo je jedno od najvažnijih pitanja. Znam da ima kolega iz većine koji neće ovo podržati. Tri su savjeta, prvi se tiču procedure.

Napominjem da smo imali asistenta Pravnog fakulteta i nije mu dozvoljeno prisustvo Komisiji za izbor i imenovanje. Znamo da je kandidat politički. Ono što je ključno u pogledu procedura jeste što nemamo mogućnost da biramo - rekao je Čavalić.

Podsjeća da se biralo i 2005. i 2008., a 2024. te mogućnosti nema.

- Ovo nije biranje, ovo je potvrđivanje i to je ključna zamjerka kada govorimo o proceduri. Ovdje ne možete birati stranu, uskraćeno je proceduralno i ustavno pravo. To je problem i ne možemo šutjeti - ističe Čavalić.

Kaže i da je nejasno kako socijaldemokrate i socioliberali mogu birati desnog sudiju.

- Ideološko je pitanje, jer taj sudija narednih 19 godina može da obara ono za šta se vi zalažete. Politički posmatrano, bilo je zastupnika koji su govorili da neće glasati ako ne bude više kandidata i evo sada ih pozivam da se vrate na to što su govorili.

Imamo poziv dva člana Predsjedništva BiH. Pozivam kolege iz SDP-a da slušaju svog člana koji je i član Predsjedništva BiH. Imate argument.

Pozivam kolege iz HDZ da poslušaju člana Predsjedništva Željka Komšića. Damir Arnaut je pozvao kolege iz Naše stranke da ne glasaju za Vukoju i molim ih da poslušaju.

Čekamo mišljenje Venecijanske komisije i čekamo odluku Ustavnog suda FBiH. Imamo potpise članova Predstavničkog doma iz prošlog mandata koji kažu da trebamo podržati drugorangiranu kandidatkinju. Oni koji su i dalje tu, ne mogu tako postupiti.

Niste na poslu, građani su vas izabrali, žabe su teške, ali apelujem da se sjetite vaših birača. Neće biti posljedica, Vlada FBiH opstaje, šta god se desilo večeras.

Niko vas neće izbaciti iz političkih subjekata. Proceduralni, politički razlozi i ljudski motivi su da budete protiv - dodao je Čavalić.

(R.B.)

#AdmirČavalić #MarinVukoja #ParlamentFederacije #politika #Predstavničkidom #BiH