Članak

MAHIR MEŠALIĆ

Posljednji apel SDP-u, NiP-u i Našoj stranci: Nemojte glasati za Vukoju, evo vam glas za Miokovića, eto vam vlast!

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u ovim trenucima raspravlja o izboru sudije Ustavnog suda BiH.

(Patria) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u ovim trenucima raspravlja o izboru sudije Ustavnog suda BiH.

Prvi se za raspravu javio šef Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić, koji se odmah obratio Mladenu Boškoviću, koji vodi današnju sjednicu.

- Prije svega da se osvrnem na vaš izvještaj, kolega Boškoviću - 50 posto je falsifikat, a to sam vam rekao i na Komisiji za izbor i imenovanje.

Mislili ste podvaliti taj falsifikat, kao i 6. jula 2023. godine, jer ovdje niko nije odlučivao o procedurama. Zamijenili ste Dajanu Čolić i Edinu Gabela članovima HSS-a i PDA.

Pazite koliki je stepen vašeg nepovjerenja, da ste vi izbor Marina Vukoje uslovili mijenjanjem predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić zastupnikom Draganom Miokovićem iz Naše stranke.

Marinković Lepić je davno trebala biti izmijenjena, ali vi ste ucijenili Našu stranku, i evo kako vidimo - to je i upalilo. Tu Radnu grupu - Ismet Osmanović, Samer Rešidat i Mladen Bošković vi nikada niste verifikovali.

Ponovo ste lažirali tu informaciju i donijeli je pred Parlament, sve u cilju da obezbijedite kandidata HDZ-a - kazao je Mešalić.

Ističe kako će zanemariti činjenicu da je Vukoja bio kandidat HDZ-a za Dom naroda Parlamenta BiH, zajedno sa Draganom Čovićem, to je njegovo pravo.

- Ali imenovati ga u Ustavni sud kao potpuno politički ovisnog, a to radite rukama SDP-a, Naše stranke i NiP-a. Sve ono što su te tri stranke nekada prigovarale danas će morati da progutaju kao žabe.

Zašto niste prihvatili moju inicijativu da sačekamo Mišljenje Venecijanske komisije - upitao je Mešalić.

Boškoviću je poručio da mu je Trojka prepustila da im bude visoki predstavnik.

- Nama niste. Ako se bojite da će DF ući u vlast, nemojte, dajem vam riječ. Nemojte danas izdati budućnost BiH i svoju. Nemojte da vas Dragan Čović ucjenjuje, glasat ćemo i za Miokovića.

Zašto Dodik i Čović moraju imati poluge u Ustavnom sudu narednih 20 godina? Posljednji put apelujem na SDP, NiP i Našu stranku da ne glasate za Vukoju, jer nisu se za to generacije prije nas borile.

Ovo je večeras najvažnija odluka u ovom mandatu. Izvolite, demaskirajte svoje principe za koje ste se borili. Ovo nije ono što građani žele, odnosno ne žele etničke podjele - zaključio je Mešalić.

(R.B.)

#MahirMešalić #MarinVukoja #ParlamentFederacije #politika #Predstavničkidom #BiH