Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Smajić: Još se provode neke politike na tragu sporazuma iz 1939. 'Cvetković-Maček'

Nije došlo ni do kakvih promjena. I NES je na tom stanovištu da neće glasati za Vukoju. Ostaje da do kraja sjednice vidimo hoće li to tako biti - kazao je Smajić.

Foto: FTV

(Patria) - Stranka za BiH ostaje pri čvrstom stavu da neće podržati imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, kazao je danas na početku gostovanja u emisiji Rezime FTV-a delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

- Nije došlo ni do kakvih promjena. I NES je na tom stanovištu da neće glasati za Vukoju. Ostaje da do kraja sjednice vidimo hoće li to tako biti - kazao je Smajić.

Ističe da, ako Vukoja bude imenovan, to će značiti da je 'sahranjena' demokratija u BiH.

- Mi smo od ranije govorili da dođe kompletna lista svih kandidata pred parlamentarce. No, to se nije desilo, došlo je samo jedno ime Marina Vukoje.

Ono što znam, to je bilo čvrsto obećanje lidera stranaka Trojke prema Draganu Čoviću i prije samog formiranja ove nametnute Vlade FBiH - da će oni podržati Vukoju.

Ako uzmete malo širu perspektivu, možemo kazati da ovdje zaista još uvijek provode neke politike na tragu sporazuma iz 1939. godine - Cvetković-Maček - govori Smajić.

Ističe da i danas postoje te aspiracije prema podjeli Bosne i Hercegovine.

- Vidimo sinhronizovano djelovanje Dodika i Čovića da oni idu u tom pravcu. Ono što me brine je da oni imaju podršku stranaka Trojke koje dolaze iz FBiH.

Ovdje je na sceni, dosad to nisam javno izgovorio, ništa drugo nego izdaja države BiH od strane stranaka Trojke - kategoričan je Smajić.

Pravno nema mehanizama da bi se spriječilo imenovanje Vukoje, dalje navodi, ali je veoma indikativno zašto je baš ostavljeno do 8. juna da Ustavni sud FBiH raspravlja o tom pitanju.

O zahtjevu Kluba Bošnjaka za održavanjem hitne sjednice Doma naroda, ističe da će na dnevnom redu biti samo jedna tačka, te da ne stoji konstatacija da Klub Bošnjaka blokira rad Doma naroda PSBiH niti su, kaže, Bošnjaci bilo kada to radili.

- Mi želimo da radimo u interesu građana BiH. Nas pet u Klubu Bošnjaka smo iskoristili svoju poslovničku mogućnost da se zakaže hitna sjednica s jednom tačkom dnevnog reda, a to je izmjena Poslovnika, kako bi se zaustavile sve buduće proceduralne stvari gdje nam dolaze zakoni koji su neustavni, kao što je bio zakon o Ustavnom sudu.

Ustavni sud je ustavna kategorija i ne može se mijenjati u formi zakona. Ovaj čin koji samo danas uradili, pokazuje da nismo mi ti koji blokiramo. Ova sjednica će najvjerovatnije biti zakazana u četvrtak u 11 sati.

Vidjet ćemo ko će se sve odazvati od delegata. Čović preuzima predsjedavanje 16. juna, i on će vjerovatno ići u pravcu zakazivanja nastavka sjednice - pojasnio je Smajić.

Dodaje da "Klub Bošnjaka stoji na ranijim izjavama kada smo upozorili da ako dođe tačka dnevnog reda koja je neustavna, mi ćemo napustiti i onemogućiti kvorum za daljnji rad".

- HDZ i SNSD su dobro znali da ćemo mi to zaista uraditi i oni su namjerno forsirali da to bude uvršteno u tačku dnevnog reda. Mi današnjim potezom pokazujemo da želimo da radimo - rekao je Smajić.

Upitan kada će budžet doći do Doma naroda, odgovara:

"Ono što znam, apsolutno nije Vijeće ministara BiH, čak ni u formi nacrta, uputilo prijedlog budžeta za 2024. godinu. Ostajemo bez Plana rasta. Ova poruka vladajuće koalicije prema Vijeću Evrope i Evropskom parlamentu je poruka neozbiljnosti".

Govoreći o državnoj koaliciji, kaže da je na sceni eliminacija Bošnjaka iz institucija države BiH.

- Ono što funkcioniše je raspodjela funkcija i pozicija, to je sve na štetu Bošnjaka. Trenutno se u institucijama države BiH vrši potpuna eliminacija Bošnjaka.

Aktuelno Vijeće ministara je izvršilo zapošljavanje na osnovu javnog oglasa 116 državnih službenika, od njih je 46 Srba, 32 Hrvata, 34 Bošnjaka i 4 Ostala. Od 14 bitnih institucija imenovanje je bilo - 6 Srba, 6 Hrvata i 2 Bošnjaka.

Sve ovo HDZ i SNSD ne bi mogli uraditi u Vijeću ministara bez potpune podrške ministara koji dolaze iz stranaka iz Trojke. Oni ovo podržavaju - zaključio je Smajić.

#DžemalSmajić #politika #StrankaZaBosnuIHercegovinu #BiH