Članak

PARLAMENTARNA ZBIVANJA

Karamatić osramotio Trojku: Kad HSS traži demokratiju, a SDP, NiP i Našisti se smiju sretni što su uveli diktaturu!

Na početku šestog sata današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije zastupnik Mario Karamatić (HSS) zatražio je poslovničkom intervencijom od rukovodstva Parlamenta da provjeri kvorum, odnosno prisustvuje li sjednici dovoljan broj zastupnika potreban za odlučivanje.

Netom nakon što je Karamatić završio svoj prijedlog salom je odjekivao smijeh zastupnika SDP-a, NiP-a i Naše stranke uz dobacivanje “e nema više toga”.

A čega to nema.

Vrlo jednostavno, nema više parlamentarne demokratije jer su je sahranili socijaldemokrati Nermina Nikšića, liberali Edina Forte i centristi Elmedina Konakovića uz apsolutnu podršku desničarskog HDZ-a.

Naime, u Poslovniku aktuelne parlamentarne većine, za koji nije jasno je li na snazi ili ne, provjera kvoruma tokom sjednice više nije moguća.

Naime, član 105. Poslovnika u alineji jedan navodi: “Nakon što je na početku sjednice utvrđen kvorum za rad, raspravljanje o pojedinim tačkama dnevnog reda sjednice se vrši bez obzira na broj prisutnih poslanika”.

Tako su Trojka i HDZ zapravo omogućili zastupnicima da budu dobro plaćeni za nerad, odnosno da ne moraju biti prisutni sjednicama dok se raspravlja o za građane bitnim pitanjima.

U trenutku kada je Karamatić zatražio poslovničku intervenciju i provjeru kvoruma raspravljalo se o Strategiji za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godine.

Zanimljivo je da za razliku od Karamatića, veliki borci u liku Našista, koji bljuju vatru na vlast u Tuzli jer se tamo desio femicid, uglavnom nisu bili na sjednici. Luftali su i najvećoj mjeri i zastupnici SDP-a, dok je za razliku od ovih populista najveći broj diskusija vodio Klub DF-a, ali zanimljivo i Slaven Raguž, te zastupnici HDZ-a.

Danas smo tako prisustvovali potpunom razobličavanju socijalne osjetljivosti socijaldemokrata i liberala Nikšića i Forte, koje nasilje u porodici i strategija borbe protiv tog nasilja, očigledno ne zanima.

Zanima ih stoga Marin Vukoja, pa očito negdje u okolnim kafićima iščekuju posljednju tačku dnevnog reda da stupe na scenu, instaliraju Vukoju u Ustavni sud BiH, kako im je na kraju krajeva i naredio šef Dragan Čović.

Tragikomično je da Karamatić traži demokratiju, SDP, NiP i Našisti se smiju i podsjećaju ga da su izmjenom Poslovnika odavno prešli na model diktature!

(R. Belko)

#demokratija #diktatura #EdinForte #ElmedinaKonakovića #MarioKaramatić #NašistaTuzli #NerminaNikšića #ParlamentFederacije #Poslovnik #Predstavničkidom #BiH