Članak

50. SJEDNICA

Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Državna komisija za granicu BiH, između ostalog, radit će na identifikaciji granice s nadležnim tijelima susjednih država i vršiti nadzor nad aktivnostima obilježavanja i stabilizacije granične linije.

(Patria) - Vijeće ministara BiH na današnjoj je 50. sjednici, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo Odluku o osnivanju Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, nakon što je prethodnom sazivu istekao mandat.

U Državnu komisiju za granicu, koja sada ima šest umjesto ranijih devet članova, na mandat od tri godine imenovan je po jedan predstavnik državnih ministarstava civilnih poslova i vanjskih poslova (Davor Bošnjak i Emir Vladavić) te predstavnici entitetskih uprava nadležnih za geodetske i imovinskopravne poslove (Nenad Bajić, Bojan Ninčić, Željko Obradović i Zijad Džananović).

Državna komisija za granicu BiH, između ostalog, radit će na identifikaciji granice s nadležnim tijelima susjednih država i vršiti nadzor nad aktivnostima obilježavanja i stabilizacije granične linije.

Također će pripremati prijedloge za korekciju granične linije te međudržavnih ugovora i drugih akata o graničnoj liniji sa susjednim državama.

Izvršenje budžeta za prošlu godinu

Na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, koji će biti dostavljen Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvještaj će biti objavljen na web stranicama Ministarstva finansija i trezora i Vijeća ministara BiH.

Ukupno ostvareni prihodi, finansiranje i primici na raspolaganju institucija BiH u 2023. godini iznosili su 1.398.314.346 KM, od čega su 1.020.500.000 KM prihodi s Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje.

Ukupno ostvareni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH u 2023. godini iznosili su 1.185.210.338 KM i izvršeni su u većem iznosu od oko 166 miliona KM ili 16 % u odnosu na 2022. godinu, kada je u cijelom prvom polugodištu finansiranje vršeno na temelju odluka o privremenom finansiranju.

Istovremeno, u prvom kvartalu 2023. godine finansiranje institucija BiH izvršeno je na temelju Instrukcije o privremenom finansiranju institucija BiH jer je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu usvojen 30. 3. 2023. godine.

Po osnovi obaveza vanjskog državnog duga u 2023. godini isplaćeno je milijardu i 255,22 miliona KM, čime su u potpunosti izvršene sve preuzete obaveze.

Trajni smještaj OSA-e BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH da u saradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH formira radnu grupu za praćenje i implementaciju Projekta izgradnje objekta za potrebe smještaja OSA-e BiH.

Prethodno je usvojen Izvještaj o realizaciji zaključaka Vijeća ministara BiH s 28. sjednice, održane 9. 11. 2023. godine, koji sadrži hodogram aktivnosti s dinamikom implementacije projekta, finansijskom procjenom izgradnje i idejnim projektom objekta za potrebe OSA-e BiH.

Cilj projekta je trajno rješavanje smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka na ranije odobrenoj lokaciji u Sarajevu u ul. Adema Buće, koja je kupljena još 2006. godine i uknjižena na Bosnu i Hercegovinu, ali izgradnja sjedišta OSA-e BiH nije realizirana zbog nedostatka sredstava.

Procjena potrebnih finansijskih ulaganja ukupno iznosi 30.000.000 KM i urađena je na osnovu idejnog projekta i drugih komunalnih troškova po fazama, a završetak izgradnje objekta i vanjskog uređenja očekuje se u avgustu 2026. godine.

Provedba presude "Sejdić - Finci"

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Zahtjevom Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa 6. sjednice, održane 7. 12. 2023. godine, u vezi s dostavljanjem informacije o aktivnostima na izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine".

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da revidira Akcijski plan za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" te će o tome izvijestiti Vijeće ministara BiH.

Izvršenje odluke ISCID Komiteta

Vijeće ministara BiH u dva kruga glasanja nije postiglo saglasnost za usvajanje Informacije Pravobranilaštva BiH o Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine.

Zbog toga Vijeće ministara BiH nije usvojilo predloženi zaključak kojim se poziva Vlada Republike srpske da u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu "Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, Republika Slovenija protiv tužene Bosne i Hercegovine" hitno postupi po arbitražnoj odluci ICSID Casc No. ARB/ 16/36 od 1. 5. 2024. godine i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Pravobranilaštvo BiH je informisalo Vijeće ministara BiH da je već upućen dokumentirani zahtjev Vladi Republike srpske za postupanje po Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u ovom postupku i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

U skladu sa dostavljenom presudom, koju su pravni zastupnici tužitelja dostavili Pravobranilaštvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52.794.412 eura uz kamate koje teku od dana pravomoćnosti odluke.

Podsjećamo da su Vijeće ministara BiH i Vlada Republike srpske ranije zaključili sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s ovim arbitražnim postupkom kojim se Vlada Republike srpske obavezala bezuslovno ispuniti svoje obaveze plaćanja prema presudi donesenoj u arbitražnom postupku uime Bosne i Hercegovine, po prijemu dokumentiranog zahtjeva Pravobranilaštva BiH.

Viaduct d. o. o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček iz Pirana, Republika Slovenija, pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu radi naknade štete prouzrokovane kršenjem odredbi Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i Ugovora o energetskoj povelji.

Razlog je nerealizovanje, odnosno raskidanje ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na Vrbasu, koji je zaključen s Vladom Republike srpske.

Ništa od sredstava za Tužilaštvo BiH

Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja nije donijelo Odluku o odobrenju 700.000 KM Tužilaštvu Bosne i Hercegovine iz tekuće budžetske pričuve za period april - juni 2024. godine.

#BiH #Odluke #politika #Sarajevo #Sjednica #VijeceMinistara