Članak

PREDOČIO DOKAZE

Damir Mašić demantirao Konakovića: Nisam bio u Komisiji koja je intervjuisala i ocjenjivala kandidate za Ustavni sud BiH

(Patria) - Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je u izjavi za jedan medij kazao kako je federalni zastupnik Damir Mašić iz SDP-a bio u komisiji koja je intervjuisala i ocjenjivala kandidate za Ustavni sud BiH.

"Žao mi je što je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, nadam se nesvjesno i nenamjerno, u svojoj izjavi za javnost istu dezavuisao i iznio neistinu da sam bio član ad hoc komisije koja je intervjuisala i ocjenjivala kandidate za sudiju Ustavnog suda. To nije istina", naveo je Mašić u objavi na X-u.

On je priložio i dokument na kojem se vidi ko je bio u sastavu komisije. U ranijoj komisiji bili su jedan član SDA i jedan iz DF-a. No, komisija u tom sastavu nije završila proceduru, pa je u januaru 2023. izmijenjen sastav Komisije u koju su imenovani Irfan Durić (NES) i Rasim Smajlović (NIP). U komisiji je ostao Mladen Bošković (HDZ BiH), te dvoje sudija.

Ova komisija je u februaru 2023. godine obavila intervjue s kandidatima i napravila listu po kojoj je favorit HDZ-a Marin Vukoja prvorangirani kandidat iako nema dana radnog staža u pravosuđu.

#DamirMašić #ElmedinKonaković #MarinVukoja #NiP #BiH