Članak

PARLAMENT FEDERACIJE

Počela sjednica Predstavničkog doma: Trojka, HDZ i sateliti skrojili 'plitak' dnevni red da bi što lakše potvrdili Vukoju

(Patria) - Intoniranjem himne, usvajanjem Zapisnika i zastupničkim pitanjima i inicijativama počela je 11. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Od 13. tačaka današnjeg dnevnog reda sjednice, samo su četiri zakonska rješenja. Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preudzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o utvrđivanju nasljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, predlagač Slaven Raguž, te Nacrt zakona o likvidacionom postupku.

Očito je da je dnevni red iskreiran tako da se ispuni norma i zadovolji forma, a sve zbog 13. tačke današnje sjednice, odnosno imenovanja Marina Vukoje, HDZ-ovog političkog pulena kao sudije u Ustavni sud BiH.

U satu za zastupnička pitanja i inicijative zastupnik Mario Karamatić (HSS) zatražio je informaciju o izboru direktora FUP-a uz optužbe na račun sadašnjeg direktora Vahidina Munjića, hapšenog u akciji “Black Tie 2”.

Zastupnik Sanel Kajan (DF) zatražio je da se nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u skupštini UN, u obrazovne programe FBiH i kantona uvrsti izučavanje genocida.

#DnevniRed #HidroakumulacioniObjekti #IntoniranjemHimne #ParlamentFederacije #PenzijskoInvalidskoOsiguranje #RedovnaSjednica #Trojka #Ustavnisud #ZakonskaRješenja #Zapisnik #ZastupničkaPitanja #BiH