Članak

BIT ĆE ISPITAN

Izetbegović u pratnji advokatice Senke Nožica stigao u SIPA-u

(Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u pratnji advokatice Senke Nožica stigao je danas u Državnu agencijz za istrage i zaštitu (SIPA), a po nalogu Tužilaštva BiH koje je tražilo da se Izetbegović ispita po prijavi Slavena Raguža za krivično djelo raspirivanje i izazivanje nacionalne mržnje.

Izetbegović se jučer oglasio i naveo da je ovaj poziv Tužilaštva i SIPA-a jasna poruka i njemu i Reufu Bajroviću i Emiru Suljagiću, i Bošnjacima, dok negatori genocida ostaju slobodni.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“.

Izjave o vojnom jačanju i "prebrojavanju" koje Tužilaštvo odjednom, dvije godine nakon što su izrečene, smatra spornim, date su u vremenu kada se bila zahuktala prijeteća, secesionistička politika, koju je pratila ista takva retorika iz entiteta RS, ali i iz Srbije.

To je vrijeme kada su četnici pjevali "kako će ponovo teći krvava Drina", kada je Milorad Dodik prijetio nasilnim preuzimanjem kasarni Oružanih snaga BiH na teritoriji entiteta RS "kao i 1992", kada je srbijanski ministar Vulin, inače glasnogovornik aktuelnog srbijanskog režima, izjavljivao da će „Balkan biti stabilan tek kada Srbi budu ponovo živjeli u jednoj državi, kada su se iz susjednih zemalja svakodnevno slale poruke o intenzivnom naoružavaju, kada su bili intenzivirani napadi na bošnjačke povratnike u entitetu RS...


To je,dakle, vrijeme u kojem se stvarala psihoza među stanovnicima Bosne i Hercegovine da im prijete novi sukobi i nova stradanja", naveo je Izetbegović u svojoj objavi u ponedjeljak.

#BakirIzetbegović #SDA #SenkaNožica #SIPA #BiH