Članak

SJEDNICE

Predstavnički dom PFBiH danas o potvrđivanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH!

(Patria) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) trebalo bi na današnjoj sjednici da glasaju o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

On je jedini prijedlog kojeg je Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma izglasala 21. maja, a što je naišlo na veliki otpor unutar opozicije, ali i javnosti.

Predstavnički dom, ikao Ustav kaže da bira sudiju, danas će tako zapravo potvrditi ili neće imenovanje Vukoje.

Jučer se oglasio i Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva koji je govorio o tome kako zastupnici ne trebaju da glasaju za Vukoju, jer je to mimo Ustava.

Svoj stav je iznio i Željko Komšić, koji je kazao da bi Vukoja mogao biti izglasan jer "Dragan Čović to traži i zato što mu je Trojka, odnosno SDP, koji je moje najveće razočarenje u toj cijeloj priči, obećao Čoviću da će mu izabrati Vukoju".

Opozicija smatra da zastupnici Trojke moraju uvažiti stav dvojice članova Predsjedništva BiH koji predstavljaju većinsku političku volju građana Federacije Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da poslanici po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata po skraćenom postupku, kao i Nacrt zakona o likvidacionom postupku.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o strategiji za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici ze period 2024. - 2027. godina.

#Imenovanje #Javnost #KomisijaZaIzbor #MarinVukoje #OtporOpozicije #ParlamentFederacijeBiH #PotvrdaImenovanja #PredstavničkiDom #Sudija #UstavniSud #BiH