Članak

GOVOR U DRESDENU

Macron: Ideje ekstremnih desničara šire se Evropom, konačno se moramo probuditi

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je jučer u njemačkom Dresdenu na širenje ekstremne desnice u Evropi i pozvao na daljnju pomoć Ukrajini jer se radi i o sigurnosti u Evropi.

(Patria) - Predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je jučer u njemačkom Dresdenu na širenje ekstremne desnice u Evropi i pozvao na daljnju pomoć Ukrajini jer se radi i o sigurnosti u Evropi.

- Po svuda u našim demokratskim društvima šire se ideje koje dolaze od ekstremnih desničara. Ovaj pokvareni vjetar širi se Evropom, to je stvarnost.

Mi se konačno moramo probuditi - rekao je Macron u svom govoru ispred obnovljene katedrale u Dresdenu koja je bila u potpunosti uništena u savezničkom bombardovanju.

Drugog dana trodnevne posjete Njemačkoj, Macron se u svom govoru osvrnuo na Mađarsku gdje je "evropski novac dobrodošao", ali se ne poštuje nezavisnost sudstva i medija.

- Postoji fascinacija autoritarnim režimima. Samo nekoliko kilometara od nas. Ali Evropa nije samoposluživanje nego zajedničko postolje vrijednosti i kulture individualne i političke slobode.

Velika mi je čast kao prvi francuski predsjednik nakon njemačkog ujedinjenja govoriti ovdje u Dresdenu. Ja ne govorim na istoku nego u srcu Evrope - rekao je Macron na njemačkom jeziku.

Tokom svog 40-minutnog govora, koji je bio prekidan aplauzom, branio je i evropsku podršku Ukrajini koja se brani od ruskog napada.

- Ono što u Ukrajini stoji na kocki je sigurnost Evrope. Ni Francuska niti Njemačka više nisu sigurne ako u Ukrajini pobijedi pravilo jačega - kazao je Macron.

S obzirom na veliku skepsu, naročito među građanima istočne Njemačke naspram pomoći Ukrajini, istakao je kako je zajednički evropski stav naspram ovog pitanja presudan.

- Mi ne vodimo rat protiv ruskog naroda, ali isto tako ne možemo dopustiti da jedan autoritaran, revizionistički režim kao onaj u Moskvi prijeti Evropi - istakao je Macron.

Još je jednom naglasio potrebu podizanja odbrambene spremnosti Evrope i prekid snažnog oslanjanja na SAD.

Macron je trodnevnu državnu posjetu Njemačkoj započeo u nedjelju susretom s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom te nastavio u ponedjeljak polaganjem vijenca na spomenik žrtvama holokausta te govorom u Dresdenu.

Posjetu završava danas susretom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zajedničkim sastankom njemačke i francuske vlade.

#Defense #Dresden #EmmanuelMacron #Europe #France #Germany #Holocaust #Russia #Ukraine #Values #Svijet