Članak

TURSKI PREDSJEDNIK

Erdogan izraelskog premijera uporedio s Miloševićem, Karadžićem i Hitlerom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je danas da će Turska učiniti sve što je moguće da "barbarska vlast i Benjamin Netanyahu polože račune".

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je danas da će Turska učiniti sve što je moguće da "barbarska vlast i Benjamin Netanyahu polože račune", prenosi RSE.

Tom je prilikom izraelskog premijera uporedio s nekadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, ratnim zločincem Radovanom Karadžićem i nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

- Turska će učiniti sve što je moguće da ove barbare i ove ubice koji nemaju nikakve veze sa čovječnošću pozove na odgovornost - rekao je Erdogan o izraelskom napadu na grad Rafah u Pojasu Gaze, početkom prošlog vikenda, piše AFP.

Ističe da je "masakr, dan nakon apela Međunarodnog suda pravde da se obustave napadi još jednom pokazao okrutno i izdajničko lice terorističke države".

- Baš kao Hitler, Milošević, Karadžić i drugi faraoni historije kojima se dive, neće moći da izbjegnu prokletstvo - kazao je Erdogan.

Milošević je pred Međunarodnim tribunalom u Hagu bio optužen za genocid i ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu tokom devedesetih. Presudu, međutim, nikada nije dočekao, budući da je preminuo u pritvoru tokom suđenja 2006.

Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Rs, pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Palestinske vlasti i Hamas optužili su Izrael da je izvršio "masakr" gađajući centar za raseljena lica nedaleko od Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, gdje je poginulo najmanje 40 ljudi i 64 je ranjeno. Izraelska vojska je navela da su meta bili teroristi.

Turska je 2. maja obustavila svu trgovinsku razmjenu s Izraelom zbog "pogoršane humanitarne tragedije na palestinskim teritorijama.

#hitler #Izrael #Palestina #PojasGaze #RadovanKaradžić #Rafah #RecepTayyipErdogan #SlobodanMilošević #Srbija #Turska #Svijet