Članak

SASLUŠAN U SIPA-i

Bajrović: Na teret mi stavljaju što sam rekao da je Azra Zornić heroj

Predsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović saslušan je danas u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

Foto: Vijesti.ba

(Patria) - Predsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović saslušan je danas u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

Bajrović je na saslušanju bio u pratnji svog advokata Alena Nakića, a riječ je o slučaju iz 2022. godine, pišu Vijesti.ba.

Protiv njih je tada prijavu podnio predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž "zbog javnog raspirivanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje prema Hrvatima".

Bajrović je nakon saslušanja u obraćanju novinarima poručio da je slučaj apsurdan.

- Dobro došli u Sjevernu Koreju. Svi građani BiH treba da znaju za šta se teretim. Nemojte se smijati, ali između ostalog me terete jer sam tweetao "Azra Zornić je moj lični heroj".

Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija - izaberite. Apsolutno sramotno i sve podsjeća na osamdesete. Uvodi se verbalni delikt ponovo. Klasična zloupotreba državnog aparata za progon neistomišljenika - poručio je Bajrović.

U izjavi za medije, advokat Alen Nakić kazao je da "svi koji poznaju Bajrovića, znaju da mu se apsolutno ne mogu pripisati terećenja koja bi se ogledala u izazivanju rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti.

- On je samo kritičan prema društvenim pojavama i nastavit će da kritikuje sve ono što nije ispravno. Mi ne dvojimo da će ovdje biti podignuta optužba protiv Bajrovića, ali iz nekih sasvim drugih razloga. Ovo nisu zakonska obilježja krivičnog djela po članu 145. Neka javnost sama procijeni - dodao je Nakić.

Podsjetimo, na saslušanju je po istoj prijavi danas ranije u SIPA-i boravio i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić, dok bi se lider SDA Bakir Izetbegović na saslušanju trebao pojaviti sutra.

#AlenNakić #IstočnoSarajevo #ReufBajrović #Sipa #BiH