Članak

ZVANIČNI STAV

Suljagić: Duboko sam zabrinut djelovanjem Tužilaštva, ovo je napad na istinu o Srebrenici i genocidu

(Patria) - Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se zvaničnim saopćenjem za javnost nakon što je jutros u svojstvu direktora MC Srebrenica ispitan u SIPA-i.

On navodi da je duboko zabrinut zbog neopravdanog ispitivanja s kojim se jutros suočio u državnoj policijskoj agenciji.

"Nečuveno je što sam podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocida u BiH.

Jasno je da Tužilaštvo pokušava da ušuti nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine.

Sama suština pravde se narušava ovim djelovanjem i imperativ je da razotkrijemo i odupremo se svakom pokušaju suzbijanja istine o Srebrenici i genocidu u Bosni. Ne možemo dozvoliti da se sjećanje na izgubljene nevine živote izobliči ili da se njime manipuliše radi političke dobiti.

Pozivam međunarodnu zajednicu da mi se pridruži u osudi ovih nevjerovatnih pokušaja da se ušutkaju oni koji žele obilježiti sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine. Naša odlučnost da čuvamo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikada ne zaborave mora ostati nepokolebljiva, uprkos takvim nepravednim izazovima", naveo je Suljagić.

#EmirSuljagić #genocid #Potočari #BiH