Članak

BORRELL I LENARČIĆ

U Gazi oštećena ili uništena 31 bolnica

Od 7. oktobra 2023. godine u Gazi je oštećena ili uništena 31 od 36 bolnica, saopštili su čelnici EU, uputivši apel izraelskoj vojsci da prestane s napadima na zdravstvene ustanove od vitalnog značaja za civile.

(Patria) - Od 7. oktobra 2023. godine u Gazi je oštećena ili uništena 31 od 36 bolnica, saopštili su čelnici EU, uputivši apel izraelskoj vojsci da prestane s napadima na zdravstvene ustanove od vitalnog značaja za civile.

U zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i člana Komisije EU zaduženog za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janeza Lenarčića ističe se da je 31 od 36 bolnica u Gazi oštećena ili uništena.

"Pristup hitnoj medicinskoj pomoći još je važniji u vrijeme kada Palestinci u Gazi žive pod stalnim bombardovanjem i više od devet hiljada teško povrijeđenih ljudi je u opasnosti od smrti zbog nedostatka adekvatne zdravstvene zaštite", poručuju Borrell i Lenarčić.


Iznijeli su podatak da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od 7. oktobra registrovala 890 napada na zdravstvene ustanove, od kojih 443 u Gazi i 447 na Zapadnoj obali. Dodaju da su napadi usmjereni na zdravstvene radnike, bolnice i ambulante.

Također ističu da je na okupiranoj Zapadnoj obali namjerno oštećeno više od 50 zdravstvenih ustanova i 300 ambulantnih vozila, kao i da postoji zabrinutost zbog napada na zdravstvene službe.

"Ljudska tragedija u stvarnom vremenu dešava se pred našim očima. EU je duboko zabrinuta zbog patnje civilnog stanovništva u Gazi", poručili su u zajedničkoj izjavi Borrell i Lenarčić.

#BolniceUGazi #Gaza #Izrael #IzraelskaVojska #JosepBorrell #Palestina #PojasGaze #Svijet