Članak

SARAJEVO

Vijeće ministara BiH nije utvrdilo Prijedlog mišljenja o dopunama Zakona o odbrani BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je danas Odluku o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama BiH, čime se osigurava planska osnova za kvalitetno upravljanje razvojem.

(Patria) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je danas Odluku o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama BiH, čime se osigurava planska osnova za kvalitetno upravljanje razvojem.

Donošenjem ove odluke vrši se usklađivanje i koordinacija procesa planiranja u Vijeću ministara i institucijama BiH i optimalna raspodjela resursa te poboljšava proces praćenja i izvještavanja provođenja ove odluke.

Nova odluka o postupku srednjoročnog planiranja pripremljena je na temelju analize primjene ranije odluke u ovoj oblasti, s ciljem unapređenja i pojednostavljenja procesa srednjoročnog planiranja te usklađivanja s drugim propisima o planiranju, kao i poboljšanja efekata planiranja u institucijama na državnom nivou.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, kada prestaje važenje Odluke o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama Bosne i Hercegovine iz 2014. godine.

Ratifikacija sporazuma

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i dostavit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju za Interreg VI-B IPA Jadransko-jonskog programa (ADRION) za period 2021-2027. godina između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, i Republike Italije, koju predstavlja regija Emilia-Romagna.

Ukupan budžet ovog programa je 160.810.020 eura, a finansijski doprinos Evropske unije je 136.688.515 eura, dok će preostalih 24.121.505 eura sufinansirati zemlje učesnice.

Cilj programa je podsticanje evropskih integracija među partnerskim državama, koristeći prednosti njihovih bogatih prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa, kao i jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u jadranskoj i jonskoj regiji.

Rješavanje investicijskih sporova

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, donesena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju članova Stalnog tima za pregovore u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicijskih sporova, s ciljem osiguranja funkcionalnog rada ovog tijela, nakon odlaska u penziju dva od četiri ranije imenovana člana.

Izmjenama Odluke u ovaj tim su imenovani pravobraniteljica Jelena Cvijetić u ime Pravobranilaštva BiH i Ivona Jukić u ime Ministarstva pravde BiH, koji će zamijeniti ranijeg pravobranioca Mariofila Ljubića i Nikolu Sladoju iz Ministarstva pravde, kojima je prestao radni odnos u ovim institucijama zbog odlaska u penziju.

Imenovanjem nedostajućih članova želi se osigurati pravovremeno, koordinirano i učinkovito djelovanje na zaštiti interesa Bosne i Hercegovine u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicijskih sporova pokrenutih protiv BiH.

Pravilnik o službenim vozilima za RAK

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Prijedlog pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila za specijalizirane namjene u Regulatornoj agenciji za komunikacija (RAK) BiH, a radi usklađivanja s Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Novim pravilnikom je predviđeno da RAK BiH raspolaže s osam službenih vozila za specijalizirane namjene, kao i prema sada važećem pravilniku, od čega pet specijaliziranih monitoring vozila maksimalne nabavne vrijednosti do 300.000 KM i tri specijalna putnička/terenska vozila maksimalne nabavne vrijednosti do 120.000 KM.

Novim pravilnikom se ostvaruju određene budžetske uštede u odnosu na aktuelni pravilnik o korištenju specijaliziranih službenih vozila u RAK-u BiH, s obzirom na to da je jedinična cijena specijaliziranog monitoring vozila smanjena za 550.000 KM, dok je jedinična cijena specijalnog putničkog/terenskog vozila povećana za 30.000 KM i sada iznosi 120.000 KM.

U idućem trogodišnjem periodu nije planirana nabavka novih službenih vozila za specijalizirane namjene.

Saglasnost za imenovanje

Uz saglasnost Vijeća ministara BiH, potpukovnik Zsolt Lauko imenovan je na dužnost odbrambenog, vojnog i zrakoplovnog atašea Mađarske u Bosni i Hercegovini.

Dopune Zakona o odbrani BiH

Vijeće ministara BiH nije utvrdilo Prijedlog mišljenja Ministarstva odbrane na Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš.

#BiH #VijećeMinistara #politika #Sarajevo