Članak

GLASANJE 28. MAJA

HDZ, trojka i PDA izglasali da samo Marin Vukoja ide pred zastupnike za sudiju Ustavnog suda BiH

(Patria) - Glasovima devet članova Komisije za izbor i imenovanje HDZ-a, SDP-a, NiP-a, Naše stranke i PDA Marin Vukoja jedini je kandidat koji je predložen za sudiju Ustavnog suda BiH. Protiv je glasao Eldar Čomor iz SDA. Da bi ovaj prijedlog prošao dva puta su mijenjani članovi Komisije za izbor i imenovanje. Na sjednici nije bilo Irfana Durića iz NES-a. Za prijedlog da samo Vukoja bude kandidat za Ustavni sud BiH glasali su Mladen Bošković, Goran Opsenica, Dajana Frljić iz HDZ-a, Aner Žuljević i Senad Subašić iz SDP-a, Elzina Pirić (PDA)
Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (NIP) i Petar Galić (HNP).

Ovaj prijedlog bit će dostavljen Predstavničkom domu PS BiH koji će održati sjednicu 28. maja.

Na imenovanju Marina Vukoje već drugu godinu insistira HDZ BiH, a Vukoja je 2019. godine bio na istoj listi za Dom naroda PS BiH sa Draganom Čovićem.

Vukoja nema ni dana pravosudnog iskustva, a u Ustavnom sudu BiH trebao bi odlučivati o najsloženijim pravnim pitanjima i preispitivati sudske odluke i njihovu usklađenost s Ustavom BiH.

Na današnjoj sjednici prisustvovali su i zastupnici iz opozicije koji su apelovali na Komisiju da predloži cijelu listu uspješnih kandidata umjesto samo jednog imena.

#glasanje #HDZ #MarinVukoja #BiH