Članak

IZ OKTOBRA 2022.

Komisija za izbor i imenovanje: Mešalić podsjetio na zahtjev DF, SDP i NS da se ustavni sudija bira između više kandidata

(Patria) - U toku je sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojoj prisustvuje i više zastupnika iz stranaka opozicije SDA, DF-a i Stranke za BiH. Predsjedavajući Komisije Mladen Bošković (HDZ BiH) predložio je imenovanje Marina Vukoje za imenovanje u Ustavni sud BiH. No, bez podrške članova Komisije iz trojke ovaj prijedlog ne može proći.

Raspravlja se o izboru sudije Ustavnog suda BiH, odnosno listi koju će Komisija uputiti Parlamentu uoči sjednice koja je zakazana za 28. maj.

Član Komisije za izbor i imenovanje Dragan Mioković kazao je kako imaju politički nalog Naše stranke zastupnici u Predstavničkom domu PFBiH da glasaju za Marina Vukoju.

Po listi Marin Vukoja jeste prvorangirani kandidat, ali veliki broj zastupnika smatra da pred Parlament treba doći cijela lista te da se glasa o svakom kandidatu pojedinačno, a ne samo ime Marina Vukoje na čijem imenovanju insistiraju HDZ BiH i Dragan Čović.

Mahir Mešalić koji prisustvuje sjednici Komisije obratio se Miokoviću kojeg je podsjetio da su klubovi stranaka DF-a, SDP BiH i Naše stranke 5. oktobra 2022. godine tražili da ide više kandidata za izbor sudije Ustavnog suda BiH. Taj zahtjev su potpisali Lana Prlić, Sabina Ćudić, Nasiha Pozder, Mirsad Čamdžić, Damir Mašić i ostali članovi tadašnjeg kluba uključujući Almu Kratina i ostale iz kluba DF-a.

"Oni su ovim dokumentom da se bira iz više kandidata u jednom ili više krugova glasanja javno u PD Parlamenta FBiH. Stranke trojke nemaju nikakav izgovor da to odbiju zato što su to oni s nama tražili u prošlom mandatu", kazao je Mešalić.

Za riječ se javio i Dennis Gratz te pozvao članove Komisije da ne učestvuju u ovoj farsi.

"Pojedinačno ćemo vas prozivati i apelovati, ovo sve treba vratiti na početak, ovo je farsa. Gospodine Miokoviću, ja posebno na vas apelujem kao čovjeka koji ima principe i kodeks, s obzirom da je ovaj proces nepovratno uništen, nemojte glasati. Ovo vam govorim iz najplemenitijih pobuda. Ovo nije dobro što radite. Nemojte učestvovati u ovakvoj farsi. Vi ćete donijet odluku kako planirate, ali svakog od vas ćemo poimenice prozivati i apelovati da ne dopustite ovo što upravo radite. Apelovat ćemo na vaše dostojanstvo i vašu ličnu etiku da ovo ne radite", rekao je Gratz.

#Komisijazaizboriimenovanje #MarinVukoja #Ustavnisud #BiH