Članak

EVROPSKE BERZE U BLAGOM PADU

Wall Street dostigao rekordne nivoe

(Patria) - Na Wall Streetu su berzanski indeksi porasli i prošle sedmice, po četvrti put zaredom, dosegnuvši rekordne nivoe, dok su cijene dionica na evropskim berzama blago pale sa rekordnih nivoa.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao za 1,2 posto, na 40.003 poena, dok se S&P 500 povećao za 1,5 posto, na 5.303 poena, a Nasdaq indeks za 2,1 posto, na 16.685 poena.

Indeksi su porasli četvrtu sedmicu zaredom i dostigli rekordne nivoe. To je uglavnom zbog nade investitora da će inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama oslabiti, što bi omogućilo Federalnoj rezervnoj banci da smanji kamatne stope.

Prošle sedmice je, naime, objavljeno da su potrošačke cijene u aprilu porasle nešto manje nego što se očekivalo.

Zbog toga su se ponovo pokrenule spekulacije da će Federalna rezervna banka u drugoj polovini godine dva puta smanjiti kamatne stope, u septembru i decembru, za po 0,25 postotna poena.

Međutim, inflacija i dalje ostaje značajno iznad ciljnog nivoa Federalnih rezervi od 2 posto, a novi podaci su pokazali da su proizvođačke cijene u aprilu porasle više nego što se očekivalo. To bi u narednim mjesecima moglo podstaći rast potrošačkih cijena.

Federalni čelnici također ponavljaju da nisu sigurni da je inflacija pod kontrolom i da ne žure sa smanjenjem kamatnih stopa.

Stoga se postavlja pitanje koliko su procjene na tržištu o smanjenju kamatnih stopa zaista realne. Posebno s obzirom na to da se početkom godine spekulisalo da će Federalne rezerve ove godine smanjiti kamatne stope najmanje pet puta, ukupno za 1,5 postotna poena.

Izgleda da je sva pažnja usmjerena na to šta bi Fed mogao ili ne bi mogao uraditi, s obzirom na to da smo počeli godinu s očekivanjima da će kamatne stope biti možda čak smanjene u šest navrata, a sada su ta očekivanja spala na jedno do dva smanjenja, kaže Silas Myers, direktor u fondu Mar Vista Investment Partners.

A na evropskim berzama prošle sedmice se trgovalo oprezno, pa su indeksi skliznuli sa rekordnih nivoa, koje su dostigli prije sedam dana.

Londonski FTSE je oslabio prošle sedmice za 0,2 posto, na 8.420 poena, dok je frankfurtski DAX pao za 0,4 posto, na 18.704 poena, a pariški CAC za 0,6 posto, na 8.167 poena.

#Berzanski #Dionica #EvropskimBerzama #FederalnihRezervi #FederalnojRezervnoj #Indeksi #KamatneStope #ProizvođačkeCijene #RekordneNivoe #WallStreetu #ekonomija