Članak

LAGUMDŽIJA OBJAVIO

Usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Usvojen je finalni tekst Rezolucije o "Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine".

(Patria) - Predstavnik BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija objavio je kasno sinoć na društvenim mrežama da je usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam: Danas je usaglašen konačni tekst Rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN-a izjasniti 23.5. Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinit ćemo sve što možemo - kao i prethodnu godinu", poručio je Lagumdžija na platformi X.

"Da ne bude nesporazuma - ovo je konačni tekst Rezolucije o "Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.", koji će se naći pred Generalnom skupštinom UN-a 23.5.2024. Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama", naveo je Lagumdžija.

Ističe kako nas je jučer usaglašena konačna verzija Rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN-a u idući četvrtak, dovela do još kvalitetnijeg "upeglanog" teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati.

"Prvi izbija argumente lažnim patriotama koji promoviraju nepostojeću krivicu 'genocidnih naroda'. Tekst glasi: 'Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini'.

Drugi ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto EU, nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama. Tekst glasi: 'Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini'.

Negatori genocida su počeli i slaviti, tvrdeći da se zasjedanje odgađa sve dok se ne otkaže. Za svaki slučaj, eventualno glasanje u kojem bi bili poraženi, počeli su slaviti kao pobjedu.

Njima je smetala 'samo' jedna riječ: GENOCID. Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu - simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida, i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može 'pobjeći'.

Šutjeli smo negatorima genocida dok su slavili i 'zakazivali', pa 'otkazivali' nepostojeća zasjedanja Generalne skupštine UN-a, kao i dok su se 'obračunavali' s Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995., prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen", naveo je Lagumdžija na svom X-u.

#Rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #Srebrenica #ZlatkoLagumdžija #BIH