Članak

PODACI EUROSTATA

U Evropskoj uniji porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duhana

Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu je iznosila 2,4 posto, isto kao i u martu, podaci su Statističke agencije EU (Eurostat).

(Patria) - Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu je iznosila 2,4 posto, isto kao i u martu, podaci su Statističke agencije EU (Eurostat).

U EU inflacija je iznosila 2,6 posto, također na istom nivou kao u martu. Godinu dana ranije, stopa godišnje inflacije iznosila je 8,1 posto.

Najnižu inflaciju u EU imale su Litvanija sa 0,4 posto, Danska 0,5 posto i Finska 0,6 posto. Najviša inflacija zabilježena je u Rumuniji sa 6,2 posto, Belgiji 4,9 posto i Hrvatskoj 4,7 posto.

Najveći dorinos opštem rastu cijena dale su usluge s 1,64 procentnih poena, a hrana, alkohol i duhan s 0,55 procentnih poena.

Industrijski proizvodi doprinijeli su inflaciji s 0,23 procentna poena, dok je energija nastavila da pojeftinjuje (negativan doprinos 0,04 poena).

Kada se isključe cijene energije, međugodišnja inflacija iznosila je 2,7 posto, a kada se isključe i cijene neprerađene hrane, iznosila je 2,8 posto.

Bazna inflacija, kada se iz ukupnih cijena isključe cijene energije, hrane, duhana i alkohola, u EU je u aprilu iznosila 2,3 posto.

Cijene usluga su u aprilu međugodišnje porasle za 3,7 posto.

#cijene #Eurostat #Evropskaunija #usluge #Biznis #ekonomija