Članak

ZAGREB

Hrvatski sabor danas će glasati o povjerenju novoj vladi

Mandatar za sastavljanje nove vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas će u Hrvatskom saboru predstaviti nove ministre.

(Patria) - Mandatar za sastavljanje nove vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas će u Hrvatskom saboru predstaviti nove ministre.

A nakon rasprave, zastupnici će glasati o povjerenju vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.

Sjednica će početi u 9.30 sati iznošenjem stavova zastupnika u slobodnim govorima, nakon čega u 11 sati kreće rasprava o novoj vladi.

Plenković je prošle sedmice predsjedniku Zoranu Milanoviću donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru, u okviru postupka za davanje mandata za sastavljanje nove vlade.

Hrvatski sabor jučer je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, kojima se uspostavljaju dva nova ministarstva - Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije koje je do sada bilo s resorom ekonomije, tako da će vlada sada imati 18 ministarstava.

Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su jučer, mjesec dana od izbora, koalicijski sporazum koji definiše saradnju između te dvije stranke u budućoj vlasti.

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma Plenković nije želio otkrivati imena ministara iz redova HDZ-a, kratko poručivši da će sve reći u petak.

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je sinoć Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je jučer izglasan u Saboru, potvrdio je Hini glasnogovornik Ureda predsjednika.

Izmjenama tog zakona uspostavljaju se dva nova ministarstva - demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i tranzicije, te se operacionalizuje dogovor HDZ-a i DP-a po kojem će nova vlada imati 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava.

#Hrvatska #Sabor #Region