Članak

MORA NAPUSTITI ZEMLJU

Rusija protjerala britanskog vojnog atašea Adriana Coghilla

Rusija je jučer protjerala vojnog atašea Velike Britanije Adriana Coghilla i dala mu rok od dvije sedmice da napusti tu zemlju, prenijeli su mediji.

(Patria) - Rusija je jučer protjerala vojnog atašea Velike Britanije Adriana Coghilla i dala mu rok od dvije sedmice da napusti tu zemlju, prenijeli su mediji.

Ovaj potez Moskve je odgovor na to što je London protjerao ruskog atašea za odbranu ranije ovog mjeseca, zbog optužbi za špijunažu.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije navodi se da je predstavnik Ambasade Velike Britanije pozvan na informativni razgovor kako bi mu bio saopšten "snažan protest u vezi s neprijateljskom i neosnovanom odlukom" da se ruski ataše protjera iz Londona.

"Naglasili smo da ovaj korak smatramo politički motivisanom akcijom jasno rusofobične prirode, koja nanosi nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima", dodaje se u saopštenju.

Velika Britanija je 8. maja najavila nekoliko mjera za ometanje ruskih operacija prikupljanja obavještajnih podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu, među kojima je i protjerivanje ruskog pukovnika, kojeg je britanska vlada nazvala "neprijavljenim vojnim obavještajcem".

Ostale mjere uključuju ukidanje diplomatskog statusa za nekoliko nekretnina u ruskom vlasništvu, jer se vjeruje da su korišteni u obavještajne svrhe, a uvedena su i nova ograničenja na ruske diplomatske vize i posjete.

Britanska vlada saopštila je da su te mjere uslijedile nakon krivičnih slučajeva u Londonu koji se odnose na špijunažu i sabotažu ljudi koji djeluju u ime Rusije.

Također se navode optužbe da je ruska vlada planirala da sabotira vojnu pomoć Ukrajini u Njemačkoj i Poljskoj i da je špijunirala u Bugarskoj i Italiji, zajedno sa cyber aktivnostima dezinformisanja, kršenjem vazdušnog prostora i ometanjem GPS signala kako bi se ometao civilni vazdušni saobraćaj.

#Rusija #Svijet #ataše #VelikaBritanija