Članak

REZOLUCIJA O SREBRENICI

Spajić: Svi su pozdravili crnogorske amandmane, očekujem da će biti prihvaćeni

Upitan da li će Crna Gora podržati Rezoluciju, Spajić je kazao da je na to pitanje odgovorio više puta

(Patria) - Crnogorski amandmani na predloženi tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici bili su jako dobrodošli u konstelaciji stvari koja je bila jako zategnuta u regionu, kazao je crnogorski premijer Milojko Spajić na zajedničkoj pres konferenciji sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem nakon samita lidera zapadnog Balkana u Kotoru.

- Sa svih strana su pozdravljeni, tako da očekujem da će biti prihvaćeni. Vidjeli smo najave da će prvi amandman definitivno biti dio osnovnog teksta. Povodom drugog amandmana razgovaramo o formulaciji koja bi odgovarala svim stranama, ustvrdio je.

Upitan da li će Crna Gora podržati Rezoluciju, Spajić je kazao da je na to pitanje odgovorio više puta.

- Sva bilateralna pitanja koja opterećuju region se rješavaju u jednoj prijateljskoj atmosferi. Zapadni Balkan je jedinstven. Poslali smo jednu lijepu poruku. Mislim da će u budućnosti svi bilateralni problemi biti riješeni, istakao je Spajić.

Odgovarajući na pitanje da li je Crnoj Gori potrebna skupštinska rezolucija o Jasenovcu, nakon protestne note koju je Hrvatska jučer uputila Crnoj Gori i prijetnji da bi manipulisanje zločinima i njihovim žrtvama moglo ugroziti EU integracije, Varhelji je kazao da istorijska pitanja mogu lako uvesti u sukob zemlje zapadnog Balkana.

- Mislim da su dobrosusjedski odnosi važna stavka za članstvo svake zemlje u EU. Uvijek očekujemo od kandidata da dijalogom prevaziđu sva otvorena pitanja. Ja ne želim da se miješam u interpretacije istorije, ali zapadni Balkan može lako da skrene sa puta, istakao je Varhelji.


Spajić je kazao da su regionalne integracije suština evropskih integracija, dodajući kako je uvjeren da će Crna Gora i Hrvatska imati najbolje odnose.

- Ne sumnjam da ćemo te odnose dići na jedan nivo neviđen od osamdesetih godina. Crna Gora i Hrvatska su prirodno naslonjene jedna na drugu, vrlo su slične, možemo mnogo da naučimo iz hrvatskog primjera, tako da očekujem da saradnja funkcioniše na jednom savršenom nivou, naglasio je Spajić.

(N. Kovačević)

#Amandmani #Crnogorski #Jasenovcu #Milojko #Oliver #Rezolucije #Spajić #Srebrenici #Varhelji #ZapadniBalkan #Region