Članak

PIŠE MUAMER BANDIĆ

Najgora kletva u Sarajevu je dabogda ti Trojka rješavala probleme - primjer je NUB BiH

Prošlo je tek mjesec dana od vijesti da je Vlade KS usvojila Prijedlog zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, a čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Piše: Muamer Bandić, član Predsjedništva Stranke za BiH i zastupnik u Skupštini KS

Kada se Trojka počne javno hvalisati da je riješila ili da će riješiti neki problem tek tada se trebate istinski zabrinuti jer budite sigurni neće biti onako kako je u medijima najavljeno. Svako dosadašnje Trojkino „rješenje“ je izgledalo poput TV reklama za McDonaldsov hamburger, koji na malim ekranima izgleda lijepo i veliko, a kod gledatelja kreira očekivanje da će se dobro najesti, no kada u stvarnosti naručite „Big Mac“ brzo shvatite da to nije ono što ste očekivali.

U tu lažiranu stvarnost su se ovog puta, nažalost, uvjerili uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), koji su na jučerašnjoj press konferenciji uputili vapaj bh. javnosti za spas ove vrijedne institucije.

Prošlo je tek mjesec dana od vijesti da je Vlada KS usvojila Prijedlog zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, a čiji je osnivač Bosna i Hercegovina. Taj kantonalni zakon, definira privremeno preuzimanje sufinansiranja institucija iz Budžeta Kantona Sarajevo do donošenja konačnog rješenja, te definira status i način finansiranja i poslovanja kako bi se osigurao opstanak, funkcionisanje i svakodnevni rad ovih institucija, sprečavajući njihovo ugrožavanje, a odnosi se na sedam institucija i to: Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteku BiH, Umjetničku galeriju BiH, Zemaljski muzej BiH, Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH.
Vlada je predložila donošenje Zakona po hitnom postupku, dakle bez adekvatne javne rasprave.

Glasao sam protiv hitnog postupka, i vrlo energično osporavao donošenje zakona tom nestandardnom procedurom jer se u pravilu zakoni ne donose po hitnom postupku.

Smatrao sam da bez adekvatne javne rasprave, bez ozbiljne analize kako će se zakonom definisane norme primjenjivati u praksi možemo napraviti propuste koji će uticati na kvalitet zakona.

U konačnici, Skupština KS je podržala ovaj Zakon dajući Vladi KS odriješene ruke da riješi dugogodišnje probleme ovih, za naš narod i državu, esencijalnih kulturno-historijskih institucija. Ali, kao što sam na samoj sjednici ukazivao na eventualne propuste koji su mogući prilikom usvajanja zakona po hitnom postupku, kao i kod reklame spomenute na početku teksta konačni proizvod kantonalnog zakona je dijametralno različit od onoga kojeg su nam iz Vlade KS pompezno najavili. Uposlenike NUBBiH je kao hladan tuš dočekala informacija ministrice Mesihović da je za njihovu instituciju u ovoj godini izdvojeno tek 220.000 KM, što je iznos dovoljan tek da pokrije dvomjesečne plate uposlenih.

Mora se istaći da su ove institucije već decenijama zapostavljene od svog osnivača, države Bosne i Hercegovine, te opstaju nadljudskim naporima i nesebičnim angažmanom uposlenika. Finansiraju se i opstaju zahvaljujući projektima, konkursima i grantovima, a čuvaju historijsko sjećanje i kulturnu baštinu svih naroda i države Bosne i Hercegovine.


Isto tako, treba napomenuti da je 2012. godine došlo do privremenog zatvaranja tri institucije kulture, zahvaljujući „ekspertnom“ angažmanu tadašnje SDP-ove zamjenice ministra civilnih poslova BiH Denise Sarajlić-Maglić, kojoj je tadašnji ministar Sredoje Nović prepustio na volju da odredi iznose za finansiranje ovih institucija. SDP-ova ekspertica Sarajlić-Maglić je tada odredila najminimalniji i nedovoljan iznos koji je ministar Nović sa zadovoljstvom potpisao, a što je u konačnici dovelo do dvogodišnjeg zatvaranja i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Danas su ove institucije, od iznimnog društvenog i državnog značaja, ponovo pred gašenjem zahvaljujući Trojkinim najpametnim i najhrabrijim „stručnjacima“ za sve i svašta, koji će vam naširoko i slatkorječivo pričati kako imaju rješenje za sve naše probleme. Pri tome će, opijeni sopstvenim lažima, potpuno zanemariti da postoji ustavno-pravni poredak, fiskalna realnost, te naša brutalna politička svakodnevnica i njeni još gori akteri, što su varijable koje ta „rješenja“ često čine neprovodivim u praksi.

Na ovaj način su, zahvaljujući ponajviše neozbiljnosti i neznanju premijera i ministara u trenutnoj Vladi KS, institucije kulture i njihovi uposlenici ponovo gurnuti u agoniju, čak i goru od one u kojoj su bili prije donošenja kantonalnog Zakona. Trojkina Vlada će u 2024. godini uspjeti s olovkom u onome u čemu su podbacile i Karadžićeve falange s topovima 1992. godine, da dovrši kulturocid nad kulturno-historijskim naslijeđem Bosne i Hercegovine.

Stoga pozivam premijera i ministre u Vladi KS da se uozbilje i stanu iza svojih riječi u praksi, na kraju i da stanu iza provedbe Zakona koji su sami predložili i za koji su dobili jednoglasnu podršku nas zastupnika u Skupštini KS, i da Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine daju sredstva potrebna za njen nesmetan rad, a ne da se prave pametni i dodjeljuju sredstva po jaranskim, partijskim ili rodbinskim linijama, kako su to do sada radili.

Gospodo, poštujte zakon koji ste sami pisali, jer počinjem sumnjati da se NUBBiH kojim slučajem nalazi u Grudama ili Širokom Brijegu, a ne u Sarajevu, da njeno finansiranje ne bi bilo problem. Kako ste krenuli implementirati svoja „spasonosna rješenja“, još malo će najgora kletva u Sarajevu biti: Dabogda ti Trojka rješavala probleme!

#institucijeodznačaja #MuamerBandić #Nacionalnabiblioteka #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #VladaKS #BiH