Članak

REAKCIJA BORRELLA

EU poziva Izrael da odmah prekine vojnu operaciju u Rafahu

(Patria) - Evropska unija je u srijedu pozvala Izrael da „odmah“ prekine svoju vojnu operaciju u Rafahu u Gazi, upozoravajući da bi neuspjeh u tome potkopao veze s blokom, javio je AFP.

„Ako Izrael nastavi svoju vojnu operaciju u Rafahu, to bi neizbježno stavilo veliki pritisak na odnose EU-a s Izraelom”, navodi se u saopštenju koje je u ime EU izdao visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell.

„EU poziva Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Rafahu“, navodi se u saopštenju, upozoravajući da to „dodatno ometa distribuciju humanitarne pomoći u Gazi i dovodi do većeg internog raseljavanja, izloženosti gladi i ljudskoj patnji“.

Blok, glavni donator pomoći za palestinske teritorije i najveći trgovinski partner Izraela, rekao je da je Izrael naredio više od milion ljudi u Rafahu i njegovoj okolini da pobjegne iz tog područja u druge zone za koje UN kaže da se ne mogu smatrati sigurnima.

„Dok EU priznaje pravo Izraela da se brani, Izrael to mora učiniti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i osigurati sigurnost civilima“, navodi se.

#Evropskaunija #Izrael #JosepBorrell #Svijet