Članak

MICHAEL MURPHY

Američki ambasador: Dodik je najveća prijetnja miru u BiH

Najveća prijetnja miru u BiH je Dodik, njegova secesionistička politika i aktivnosti. To je međunarodna zajednica rekla, to je problem.

(Patria) - Američki ambasador u BiH Michael Murphy večeras je u emisiji Pressing na N1 televiziji komentarisao i svoj odnos sa SDA, kazavši da SAD s tom strankom i dalje sarađuju.

- Pogledajte šta se događalo 2014., 2018. godine. Šta se postiglo? Koji napredak? Gdje je bivši premijer FBiH, u zatvoru je!?

Najveća prijetnja miru u BiH je Dodik, njegova secesionistička politika i aktivnosti. To je međunarodna zajednica rekla, to je problem.

Ako ne dođe do promjene kod Dodika, SNSD-a, njihovog pristupa - neće biti evropske budućnosti za BiH. Oni moraju sjesti, promijeniti retoriku i aktivnosti - govori Murphy.

Ističe i da vanjska politika SAD-a nije lična, iako svi pogrešno misle da jeste.

- Ono što je bitno su suverenitet, integritet i multietnički karakter ove zemlje, vlada koja je odgovorna na svim nivoima, provođenje reformi, privreda, to su naše politike.

Ja predstavljam predsjednika SAD-a, moj je posao da provodim ove politike. To je radio i moj prethodnik, to će raditi i nasljednik.

Nemam ništa lično protiv bilo kojeg političara ovdje, problem je što svako želi pronaći izgovore za sopstvene probleme i izazove. To rade što krive nekog drugog, ne žele oni biti krivi. Uvijek je neko drugi kriv - rekao je Murphy.

Ističe i kako nikada nisu prestali sarađivati sa Strankom demokratske akcije.

- Izetbegović je izgubio na izborima, vrlo jasno, i to značajnim brojem. Mi još uvijek sarađujemo sa SDA, nismo prestali.

Naš angažman i naš interes jeste da provodimo politike koje sam opisao. Imali smo dobre odnose sa SDA u prošlosti, i danas sarađujemo sa općinama gdje su SDA načelnici - zaključio je Murphy.

#Ambasador #BakirIzetbegović #MichaelMurphy #SAD #SDA #BiH