Članak

TEMELJITA ANALIZA

Međunarodni pravni stručnjaci: Izrael provodi genocid u Gazi

Univerzitetska mreža za ljudska prava provela je temeljitu pravnu analizu djela Izraela od 7. oktobra 2023., zajedno s drugim stručnjacima i pravnim fakultetskim klinikama, utvrdivši da je ta zemlja prekršila Konvenciju o genocidu.

(Patria) - Univerzitetska mreža za ljudska prava provela je temeljitu pravnu analizu djela Izraela od 7. oktobra 2023., zajedno s drugim stručnjacima i pravnim fakultetskim klinikama, utvrdivši da je ta zemlja prekršila Konvenciju o genocidu.

"Konkretno, Izrael je počinio genocidna djela ubijanja, nanošenja ozbiljne štete i izazivanja životnih uslova koji su proračunati da dovedu do fizičkog uništenja Palestinaca u Gazi, zaštićene grupe koja čini značajan dio palestinskog naroda", saopštila je grupa međunarodnih pravnih stručnjaka.

Stručnjaci su nekolicini dužnosnika UN-a podnijeli svoj izvještaj na 100 stranica, nazvan "Genocid u Gazi: Analiza međunarodnog prava i njegove primjene na izraelske vojne akcije od 7. oktobra 2023.".

- Nalazi ovog izvještaja upozoravaju druge države da imaju obavezu da ne učestvuju u izraelskim nečuvenim kršenjima zabrane genocida i da rade zajedno na sprječavanju i kažnjavanju takvih djela.

Nalazi također služe jačanju trenutnih pravnih slučajeva protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde i protiv Bidenove administracije na saveznom sudu SAD-a.

Ovaj napad čini niz ekstrema: najsmrtonosniji sukob za novinare i humanitarne radnike ikada zabilježen. Zabilježena je najbrža stopa gladovanja u svijetu i ubijeno je više djece u četiri mjeseca nego u svim sukobima u posljednje četiri godine zajedno.

Jednostavno rečeno, razaranje u Gazi je bez premca - rekao je pravni i politički direktor UNHR-a Thomas Becker.

#BidenovaAdministracija #Gaza #Genocid #HumanitarneRadnike #Izrael #MeđunarodniSud #Novinari #OmarShakir #ThomasBecker #UN #Svijet