Članak

IZAZOVI ZA PENZIJSKI SISTEM

U Hrvatskoj živi 800.000 stanovnika u dobi između 60 i 75 godina

U Hrvatskoj živi 800.000 stanovnika u dobi od 60 do 75 godina, podaci su koje je jučer iznijela kandidatkinja HSU-a za Evropski parlament Ema Culi.

(Patria) - U Hrvatskoj živi 800.000 stanovnika u dobi od 60 do 75 godina, podaci su koje je jučer iznijela kandidatkinja HSU-a za Evropski parlament Ema Culi.

Prema njenom mišljenju, to predstavlja izazove u socijali, zdravstvu i penzijskom sistemu te traži zaokret u promišljanju politika i kreiranju mjera.

Hrvatskoj stranci penzionera glavni je cilj zdrav i održiv život penzionera i starije populacije.

- Samo u Zagrebu živi oko 188.000 penzionera. Oni nisu zaslužili prositi za svoje zdravlje i čekati na kilometarskim listama za pregled ili zahvat, jer dok dođu na red, možda neko od njih više neće biti živ - istakla je Culi.

Navodi da je česta praksa i da se pacijente, naročito starije dobi, nakon dužeg čekanja u redu obavještava kako ne radi informacijski sistem ili su neispravni dijagnostički uređaji.

- Na građane starije dobi djeluje i loš kvalitet zraka u Zagrebu koji se guši u smeću. Posebno su na udaru astmatičari i plućni bolesnici. Smatramo da se ta situacija hitno mora okončati.

Podsjećamo da je zagrebački gradonačelnik (Tomislav Tomašević) dobio izbore upravo na tragu obećanja - da će grad biti čist i da će se smeće reciklirati - rekla je Culi te primijetila da u Zagrebu nema ni traga od zelene tranzicije, zdravog i održivog života.

#EmaCuli #EvropskiParlament #Hrvatska #HSU #Penzioneri #Smeće #TomislavTomašević #Zagreb #Zdravlje #Region