Članak

RASPRAVA U UN

Kina i Rusija protiv Rezolucije, SAD potcrtale - genocid u Srebrenici je historijska činjenica

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je danas Vijeću sigurnosti UN redovni polugodišnji izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je danas Vijeću sigurnosti UN redovni polugodišnji izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini.

Nakon Schmidtovog obraćanja uslijedila je rasprava u koju su se uključile brojne zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Kina osula 'paljbu' po Schmidtu

Zamjenik ambasadora Kine pri UN-u Geng Shuang kazao je da međunarodna zajednica treba ostati posvećena BiH, ali da pri tome "mora imati balansiran pristup".

- Zauzimanje strana, nametanje odluka, uvođenje sankcija nije način. Zabrinuti smo zbog načina imenovanja Schmidta, kao i zbog njegovog nametanja Izbornog zakona - poručio je Geng.



Visokog predstavnika optužio je da je korištenjem "bonskih ovlasti" doveo do podjela u zemlji, dodavši, pak, da će Kina nastaviti biti prijatelj sa svim narodima u BiH i konstruktivan partner.

Dio svog govora Geng je posvetio i Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja bi trebala biti razmatrana na sjednici Generalne skupštine UN kasnije ovog mjeseca.

Ocijenio je da ona nije u skladu s duhom promovisanja pomirenja i harmonije u BiH i između država u regiji.

Rusija: Zatvoriti OHR

Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja kazao je da zapadne zemlje vrše pritisak na izabrane dužnosnike u BiH, posebno u Rs, koji se suočavaju sa sankcijama, zatvaranjem bankovnih računa i slično.

- Vidimo neprekidne napore zapadnih zemalja da se uništi napredak koji je postignut proteklih godina. Gospodin Schmidt je instrument te kolonijalne politike - istakao je Nebenzja, dodavši da bi se Ured visokog predstavnika trebao zatvoriti.

Ponovio je da je Schmidt "njemački državljanin" kojem se nije smjelo dopustiti da se obrati Vijeću sigurnosti te da "on nije visoki predstavnik jer nije imenovan rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a".



- Dopuštanje gospodinu Denisu Bećiroviću da se obrati bez konsenzusa unutar Predsjedništva BiH koje je nadležno za vanjsku politiku BiH nije incident već konzistentno kršenje međunarodnog prava od strane zapadnih zemalja - poručio je Nebenzja.

I on se, kao i predstavnik Kine, usprotivio donošenju Rezolucije u Srebrenici, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, rekavši da "ne uživa povjerenje svih u zemlji".

- Mi se suprotstavljamo takvim naporima i onome što radi zapadni svijet - dodao je Nebenzya.

SAD: Podrška OHR-u

Za razliku od Kine i Rusije, SAD su naglasile svoju podršku OHR-u i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, uključujući i njegovo korištenje "bonskih ovlasti" koje mu omogućuju mijenjanje zakona i smjenu dužnosnika.

- Nastavit ćemo koristiti sve alate, uključujući sankcije, kako bi se akteri pozvali na odgovornost - kazao je zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Robert A. Wood.

Wood je naglasio da je historijska činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom, i da je to utvrđeno presudama međunarodnih sudova, te osudio negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.



Dodao je da akcije predsjednika Rs Milorada Dodika, koji se nalazi pod američkim sankcijama, prijete miru i stabilnosti u BiH.

- Dodik redovno poziva na disoluciju države - rekao je, između ostalog, Wood.

Negiranje genocida, ističe američki predstavnik, sprječava pomirenje, te dodaje da odavanje počasti žrtvama genocida jača vrijednosti koje su istaknute u Povelji UN-a.

#Kina #rasprava #rusija #SAD #UjedinjeneNacije #VijeceSigurnosti #bih