Članak

SAOPŠTENJE

IGK: Mađarska na historijskom stubu anticivilizacijskog srama

Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine UN duboko zabrinjava civilizovani svijet i posebno prijatelje istine, pravde i kulture sjećanja na najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata - genocid u Srebrenici.

(Patria) - Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine UN duboko zabrinjava civilizovani svijet i posebno prijatelje istine, pravde i kulture sjećanja na najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata - genocid u Srebrenici.

Saopštio je to Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), iz kojeg su ocijenili da se radi o sramnom i anticivilizacijskom potezu Mađarske koji ništa ne znači za proces usvajanja Rezolucije Generalne skupštine UN - jer će ona biti usvojena.

"Ali znači da Mađarska negiranjem međunarodne pravde, međunarodnih sudova i njihovih pravosnažnih presuda sebe sama svrstava na historijski stub anticivilizacijskog srama.

Mađarska se poigrava s osjećanjima preživjelih žrtava genocida, odbacujući poštovanje prema vladavini prava. Obnova poštovanja prema vladavini prava imperativ je za ostvarenje pravde i trajnog mira u postgenocidnom društvu.

Glasajući protiv Rezolucije Generalne skupštine UN, Mađarska odbacuje doprinos poštovanju sjećanja na žrtve genocida i odbacuje potvrđivanju istine o genocidu.

Na taj način suprotstavlja se njegovanju kulture sjećanja i podržavanju pomirenja i trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Glasajući protiv Rezolucije trenutni politički establišment Mađarske je sam sebi zatvorio pristup Memorijalnom centru genocida u Srebrenici", saopštio je IGK.

Iz ovog Instituta su istakli kako će zatražiti od nadležnih organa da se trenutnom političkom establišmentu Mađarske zabrani ulazak u Memorijalni centar u Potočarima.

"Istovremeno, pozivamo probosanske političke lidere u Bosni i Hercegovini da preispitaju državne odnose sa Mađarskom", naveli su iz IGK Kanada.

#IGK #IGKKanada #Mađarska #politika #RezolucijaOSrebrenici #BiH